Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδήλωσαν για την Υγεία του λαού

Συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας μαζί με ασθενείς

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους και ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ασθενείς, φοιτητές Σχολών Υγείας στα πλαίσια της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και την πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν εργαζόμενοι από μια σειρά νοσοκομεία όπως το «Αγία Βαρβάρα», η «Πολυκλινική», το «Αμαλία Φλέμιγκ», το «Σισμανόγλειο», το «Θριάσιο», το «Αγία Ολγα», το Νοσοκομείο «Πατησίων», το «Αγιος Σάββας», το Νοσοκομείο Κορίνθου, το «Γ. Γεννηματάς». Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία χρόνιων πασχόντων, ατόμων με αναπηρία και των συγγενών τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Κάλεσμα στη χτεσινή κινητοποίηση, αλλά και για κλιμάκωση του αγώνα με Γενικές Συνελεύσεις, με συμμαχία με ασθενείς, συνταξιούχους, ασφαλισμένους και άλλους εργαζόμενους κι ανέργους απεύθυνε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας: Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει - να μη συγχωνευτεί. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πλήρη κρατική χρηματοδότηση της Υγείας - Πρόνοιας. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα απαντάει πραγματικά σε όλες τις λαϊκές ανάγκες Υγείας. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία. Τη στήριξη του ΚΚΕ εξέφρασε με την παρουσία του ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης.

Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις, τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Κλείνουνε σχολεία και νοσοκομεία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία». Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών οι διαδηλωτές σταμάτησαν και «χαιρέτισαν» τους σχολικούς φύλακες που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και είχαν κάνει συμβολική κατάληψη. Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι τη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο έχουν αποφασίσει σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και νέα γενική συνέλευση την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του «Πατησίων» θα κάνουν την Παρασκευή γενική συνέλευση και αμέσως μετά πορεία στη Νέα Ιωνία.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Υγεία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» όπου από νωρίς το πρωί είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Εκεί έφτασαν με πορεία οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παναγία» μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς.

Μετά από απαίτηση των συγκεντρωμένων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στο κλείσιμο του «Παναγία» και στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι ορισμένες κλινικές και οι ασθενείς, καθώς και οι εργαζόμενοι του «Παναγία» που δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μεταφέρονται στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Οι υπόλοιποι 170 εργαζόμενοι (61 γιατροί) τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι 60 εργαζόμενοι της Euromedica, που απασχολούνταν στο νοσοκομείο, οι οποίοι είναι απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες και δεν γνωρίζουν αν και που θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Νωρίτερα, το πρωί, κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Παναγία» και μίλησε στους εργαζόμενους. Δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και τους κάλεσε σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν τον αγώνα που θα στοχεύει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της μήτρας που τη γεννά.

  • Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας καταγγέλλει «τη συρρίκνωση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, την έλλειψη γιατρών, διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων, όπως και το ενδεχόμενο που μελετά η κυβέρνηση για κατάργηση κάθε παροχής και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των εισφορών μας». Απαιτεί δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας με δωρεάν φάρμακα απαλλαγμένο από κάθε ίχνος εμπορευματοποίησης και καλεί συνταξιούχους κι ασφαλισμένους να αγωνιστούν για μια τέτοια προοπτική.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι αύριο στην παναττική στάση εργασίας(2013-07-31 00:00:00.0)
Λουκέτα με στόχο τα κέρδη και όχι τις ανάγκες(2013-07-30 00:00:00.0)
Απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο ενάντια στο νοσοκομείο - επιχείρηση(2013-04-16 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο(2013-01-04 00:00:00.0)
Αγρια επίθεση των ΜΑΤ εναντίον γιατρών και υγειονομικών(2011-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ