Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμάζει τον αγωγό που θα συνδεθεί με τον ΤΑΡ

Η «κάνουλα» για τη διοχέτευση αζέρικου αερίου στην Ευρώπη θα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους ανταγωνισμούς στην περιοχή

Απεικόνιση του αγωγού ΤΑΝΑΡ, που θα διέρχεται την Τουρκία για να τροφοδοτήσει με αέριο τον ΤΑΡ
Απεικόνιση του αγωγού ΤΑΝΑΡ, που θα διέρχεται την Τουρκία για να τροφοδοτήσει με αέριο τον ΤΑΡ
Ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του αγωγού «Trans Anatolian Pipeline» (TANAP). Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα κληθούν στο α΄ τρίμηνο του 2014 να υποβάλουν τις επίσημες προτάσεις τους, έτσι ώστε στο γ' τρίμηνο του ίδιου χρόνου να ανακοινωθούν οι ανάδοχοι και να ξεκινήσει η κατασκευή του στα τέλη του 2014.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο αγωγός θα έχει διάμετρο 56 ιντσών και δεν αποκλείεται να δοθούν διαφορετικά συμβόλαια για την κατασκευή του κάθε τμήματός του. Ο TANAP θα διατρέχει την Τουρκία και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το αζέρικο κοίτασμα «Shah Deniz» προς την Ευρώπη. Ο αγωγός υπολογίζεται να κοστίσει 7 δισ. ευρώ και η κατασκευή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018. Την ίδια περίπου περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος θα τροφοδοτείται από τον ΤΑΝΑΡ και θα διοχετεύει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας (υποθαλάσσια στην Αδριατική).

Η δυναμικότητα του ΤΑΝΑΡ θα αυξάνεται σταδιακά από 16 δισ. κυβικά μέτρα σε αρχικό στάδιο στα 60 δισ. κυβικά μέτρα μετά το 2026, με στόχο να εμπλουτιστεί και με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν. Ο αγωγός θα ξεκινάει από τα γεωργιανά - τουρκικά σύνορα και θα φτάνει μέχρι κοντά στους Κήπους του Εβρου, απ' όπου θα διακλαδώνεται προς τον ΤΑΡ. Ενδεχομένως να υπάρχει και άλλη διακλάδωση προς Βουλγαρία. Μέτοχοι και ιδρυτικά μέλη της κοινοπραξίας του αγωγού είναι η αζέρικη SOCAR (80%), και οι τουρκικές BOTAS (15%) και TPAO (5%). Πρόσκληση να συμμετάσχουν στο έργο έχουν πάρει οι BP, «Statoil» και «Total SA».

Η κατασκευή του ΤΑΝΑΡ αποτελεί κομμάτι στη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το Νότιο Διάδρομο, που έχει αναδειχτεί σε σοβαρό πεδίο ανταγωνισμού κύρια με τη Ρωσία, που θέλει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στην προμήθεια της Ευρώπης με Ενέργεια. Το γεγονός εξάλλου ότι ο ΤΑΝΑΡ θα τροφοδοτεί με αέριο τον ΤΑΡ, ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα, δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη σκακιέρα της Ενέργειας, σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ