Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διόδια - χρυσάφι...

Eurokinissi

Οσες εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν για μια ανάσα ξεκούρασης με αφορμή τον δεκαπενταύγουστο, αναγκάζονται να πληρώνουν (εκτός από όλα τα υπόλοιπα) και υπέρογκα ποσά στους σταθμούς διοδίων που έχουν στήσει κυβέρνηση και κοινοπραξίες επιχειρηματιών στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει στον εθνικό δρόμο Αθήνας - Καλαμάτας. Πριν μερικούς μήνες, η κυβέρνηση παρουσίασε πανηγυρίζοντας την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του εθνικού δρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα. Σε αυτή την απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν τρία διαφορετικά χαράτσια διοδίων, συνολικού ύψους 9 ευρώ (4,5 ευρώ όταν πηγαίνεις και άλλα τόσα στην επιστροφή)!

Για ολόκληρη τη διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα, για περίπου 200 χλμ. δρόμο, ένα ΙΧ θα πληρώσει συνολικά 25,2 ευρώ (μετ' επιστροφής) σε αλλεπάλληλους σταθμούς διοδίων (Ισθμός, Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Μάναρη, Βελιγοστή, Καλαμάτα) μόνο για το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο! Συν άλλα 5,6 ευρώ αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει και την «Αττική Οδό», δηλαδή συνολικά 30,8 ευρώ μόνο για διόδια.

Στη διαδρομή Αθήνα - Πάτρα, για άλλα 200 χλμ. δρόμο, τα περισσότερα εκ των οποίων σε άθλια κατάσταση (διόλου τυχαία ο δρόμος αυτός χαρακτηρίζεται καρμανιόλα, καθώς έχει σε ετήσια βάση τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα πανελλαδικά), πληρώνει κανείς (μετ' επιστροφής) 12,60 ευρώ.

Η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή στοιχίζει 46 ευρώ!

Φυσικά, στις οδικές διαδρομές προστίθεται και το κόστος της βενζίνης. Η διαδρομή από Αττική προς Μεσσηνία και πίσω, με κατανάλωση 50 λίτρα και ενδεικτική τιμή στα 1,68 ευρώ το λίτρο, έρχεται στα 84 ευρώ. Συν τα 25,2 ευρώ διόδια, φτάσαμε τα 110 ευρώ μόνο να πάμε και να 'ρθουμε. Χώρια το κόστος για τις όποιες μετακινήσεις στην περιοχή φιλοξενίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ