Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Παζάρια και σχέδια πίσω από κλειστές πόρτες

Μεγαλοεπιχειρηματίες της ομογένειας και ο γγ του ΟΗΕ, ανάμεσα σε όσους είδε ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν επιστρέψει στην Ελλάδα

Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον γγ του ΟΗΕ, την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη
Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον γγ του ΟΗΕ, την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη
Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί «επενδυτικές ευκαιρίες», τσακίζοντας παραπέρα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, μετέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε Ελληνοαμερικάνους επιχειρηματίες, στους οποίους μίλησε την Παρασκευή στο «Metropolitan Club» της Νέας Υόρκης, τελευταίο σταθμό της επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ομογένειας να διοχετεύσουν τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια σε επενδύσεις στην Ελλάδα και «να βοηθήσουν έτσι, να αλλάξει η ψυχολογία». Περιγράφοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει μέχρι τέλους την επίθεση στο λαό, διαβεβαίωσε ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές». Υποκριτικά ανέφερε ότι «μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν» και προκαλώντας το λαό που υποφέρει, είπε ότι «οι πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών, καθώς υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, που, όπως φάνηκε και από την ομιλία του την Τετάρτη σε άλλη μάζωξη μεγαλοεπιχειρηματιών, απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ήταν απέναντι επί δεκαετίες, ξεπέρασαν τις αντιθέσεις του παρελθόντος. Για να ενισχύσει το νέο δίπολο, χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, ενώ η συγκυβέρνηση θέλει την παραμονή της στο ευρώ.

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην Ελλάδα παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς και στον πρόεδρο της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον. Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιελάμβανε ακόμα συναντήσεις με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις. Ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε τέλος με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και επισκέφτηκαν μαζί το λεγόμενο «Σημείο μηδέν», όπου κατέρρευσαν οι «δίδυμοι πύργοι».

Συνάντηση με Μπαν Κι Μουν

Οι επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκαν με τη συνάντηση που είχε για 45 λεπτά στην έδρα του ΟΗΕ με τον γγ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν. Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ γόνιμη», με δεδομένη την αναθέρμανση διχοτομικών σχεδίων για το Κυπριακό και την πρωτοβουλία του Μ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, με αιχμή τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στο λαό της Συρίας, στα οποία η Ελλάδα διεκδικεί ενεργότερο ρόλο.

Χωρίς να πει λεπτομέρειες, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «...στη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα, θα έλεγα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και τα γνωστά θέματα που αφορούν την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση και ήταν μία ευκαιρία να εξηγήσουμε στο γενικό γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και τις απόψεις». Στη συνάντηση ήταν παρών και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ