Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Τεράστιος πλούτος και φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές

Την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου αναμενόταν να αποφασίσει χτες η Βουλή

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για τα αδικήματα της απιστίας, της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος σχετικά με τους χειρισμούς που έκανε στη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ», αναμενόταν να αποφασίσει χτες το βράδυ μετά από μυστική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής.

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος ήταν μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, τόνισε ότι από τις εργασίες της Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για τα παρακάτω αδικήματα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου:

Το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Παράλληλα, είπε, θεωρούμε ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ανέφερε, ότι σοβαρές πολιτικές ευθύνες έχει και ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης γνώριζε την ύπαρξη της λίστας και το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως έδωσε κατεύθυνση «να γίνουν τα δέοντα» δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη και σε κάθε περίπτωση στο βαθμό που υπάρξουν ουσιαστικά στοιχεία και ουσιαστικές ενδείξεις για παραπέρα ευθύνες, το ΚΚΕ θα συμβάλει κατά το δυνατόν στη διερεύνησή τους.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, παρέλαβε τη λίστα επίσημα από την κυβέρνηση της Γαλλίας και δεν την πρωτοκόλλησε προκειμένου να καταστεί δημόσιο έγγραφο ώστε να μπορούν να κινηθούν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης, δεν έκανε καμία ουσιαστική προσπάθεια όσο ήταν υπουργός για να αξιοποιήσει τη λίστα, ζημιώνοντας έτσι το δημόσιο ενώ από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από την λίστα, απέκρυψαν από την Εφορία εισοδήματα που ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Εκτός των παραπάνω, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, προέκυψαν ενδείξεις σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας με την αφαίρεση των ονομάτων των τριών συγγενών του.

Ο Σ. Χαλβατζής σημείωσε ότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που έφτασε η λίστα με τα ονόματα και οι έλεγχοι προχωρούν με ρυθμούς αραμπά την ίδια στιγμή που οι κρατικοί μηχανισμοί όταν πρόκειται να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα κινούνται ταχύτατα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα αυτές τις μέρες που με το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, μέσα σε μια νύχτα πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η καθυστέρηση στους ελέγχους, είπε, δείχνει διαχρονικά την έλλειψη βούλησης για να αντιμετωπιστεί ακόμα και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής του κεφαλαίου από εκείνες τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την επιχειρηματικότητα ως βάση της οικονομίας.

Η περίπτωση, τόνισε ο Σ. Χαλβατζής, της «λίστας Λαγκάρντ» ανέδειξε στοιχεία που μπορεί να αξιοποιήσει το λαϊκό κίνημα αφού αναδείχθηκε η συγκέντρωση τεράστιου πλούτου στα χέρια καπιταλιστών και έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη η συνειδητή πολιτική των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου που ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις και κόμματα. Επίσης, αποκαλύφθηκε η εσκεμμένη κάλυψη της φοροδιαφυγής της πλουτοκρατίας και αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι όλα τα παραπάνω είναι πλευρές της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της πολιτικής που χτυπάει τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα και συνεπώς οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καθεστώτος για να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία τα εργαλεία της οικονομίας και ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Την τελική απόφαση για την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο θα πάρει πενταμελές δικαστικό συμβούλιο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές και θα προκύψει μετά από κλήρωση που θα κάνει η Βουλή. Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί εάν υπάρχουν ή όχι θέματα παραγραφής των αδικημάτων του πρώην υπουργού.

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, τόνισε ότι η συζήτηση για τη «λίστα Λαγκάρντ» είναι άκρως επίκαιρη αφού γίνεται μια μέρα πριν από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - οδοστρωτήρα με την πλειάδα αντεργατικών μέτρων σε μια προσπάθεια να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Για παράδειγμα, είπε, τα 500 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι αναζητάει η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο υπάρχουν σε μια και μόνη λίστα, αυτή της Λαγκάρντ και μάλιστα στις καταθέσεις ενός και μόνο ανθρώπου.

Η υπόθεση, συνέχισε, με τη «λίστα Λαγκάρντ» δείχνει ότι υπάρχει αμύθητος πλούτος τον οποίο παράγουν οι εργαζόμενοι και κλέβουν βγάζοντάς τον έξω οι κεφαλαιοκράτες και είναι χαρακτηριστικό ότι έρχονται απανωτά αντιλαϊκά μέτρα τη στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ κλεμμένα από τους εργαζόμενους βρίσκονται στο εξωτερικό.

Γίνεται μια προσπάθεια, τόνισε, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί η συζήτηση μόνο στη φοροδιαφυγή και αποκρύπτεται σκόπιμα η νόμιμη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου που αποτελεί λειτουργία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αποκρύπτεται, είπε, ότι και οι διάφοροι μηχανισμοί, όπως για παράδειγμα ο ΣΔΟΕ, λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας του κεφαλαίου και τόνισε ότι ενδεικτικό της σαπίλας του συστήματος είναι το γεγονός πως όταν ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πληρώσει θεωρείται και διώκεται ως φοροφυγάς και την ίδια στιγμή όποιος έχει παράνομα εκατομμύρια στο εξωτερικό του δίνεται η δυνατότητα να τα φέρει στη χώρα με επιτόκιο 3% και μάλιστα θεωρείται επενδυτής και εθνικός ευεργέτης.

Ολα τα παραπάνω, κατέληξε, προβλέπονται από τη λειτουργία της ΕΕ, που προβλέπει την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων και όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ορκίζονται στην ΕΕ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αργά το βράδυ αναμενόταν να πάρει το λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ