Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκπαιδευτικοί και μαθητές σε καθεστώς «διαθεσιμότητας»

Από την κατάληψη στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα
Από την κατάληψη στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα
Στις ειδικότητες που καταργούνται στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ και έχουν σαν αποτέλεσμα 2.000 εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε προθάλαμο απόλυσης και 20.000 περίπου μαθητές «στον αέρα», αναφέρθηκαν χτες εκπρόσωποι του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου.

Οπως σημείωσαν μεταξύ άλλων, ο τομέας Υγείας που καταργείται στα ΕΠΑΛ συγκεντρώνει το 20% των μαθητών και μαθητριών της ΤΕΕ και λειτουργεί σε 204 ΕΠΑΛ. Στον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών φοιτά το 2,6% και λειτουργεί σε 60 ΕΠΑΛ, ενώ 387 ΕΠΑΛ έχουν και τις δύο ειδικότητες. Σε ό,τι αφορά τις ΕΠΑΣ, οι οκτώ ειδικότητες που καταργούνται συγκεντρώνουν 60% του μαθητικού πληθυσμού. Οπως εκτιμούν οι καθηγητές, η κατάργηση ειδικοτήτων θα αποψιλώσει ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις και νέες απώλειες οργανικών θέσεων και άλλων ειδικοτήτων ενώ σύμφωνα με την ΟΛΜΕ πριμοδοτούνται οι διάφορες ιδιωτικές σχολές. Αναφορά έγινε και στις εξελίξεις στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση με την καθολική εισαγωγή της μαθητείας, με τους μαθητές μισές ώρες στο θρανίο και μισές απασχολούμενους σε εργοδότη χωρίς δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι πέρα από τους 2.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ που τίθενται σε διαθεσιμότητα, καταργούνται και οι κλάδοι Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας. Επιπλέον, 10.000 αναπληρωτές που απολύθηκαν τον Ιούνη δεν έχουν προοπτική επαναπρόσληψης.

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση είναι συνδεδεμένες με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις, επισήμανε παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ν. Δάρδαλης, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι μαζική η παρουσία των εργαζόμενων στις κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

Αντιδράσεις και τοπικές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και την κατάργηση των ειδικοτήτων απλώθηκαν το Σαββατοκύριακο και χτες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Σε κατάληψη των γραφείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησαν χτες το πρωί οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας, με στόχο να μην αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας οι καταστάσεις με τα ονόματα αυτών που βρίσκονται υπό απόλυση.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο έστειλε την Παρασκευή πίνακες με τα ονόματα όλων των καθηγητών των ειδικοτήτων που καταργούνται, ζητώντας από τις Διευθύνσεις να συμπληρώσουν δίπλα σε κάθε όνομα αν εμπίπτει στις κατηγορίες που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο ότι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα και να ξαναστείλουν τις συμπληρωμένες λίστες πίσω στο υπουργείο μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Κατάληψη των γραφείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε επίσης και στη Βέροια από καθηγητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ του νομού.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε κατάληψη των γραφείων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης ως συνέχεια των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών.

Καταλήψεις των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγιναν επίσης στην Κατερίνη και στην Αλεξανδρούπολη. Παντού ήταν μαζική η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκε πορεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς το Δημαρχείο και στη συνέχεια μαζική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και νεολαίοι της ΚΝΕ.

Κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έγιναν ακόμα στον Πειραιά, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

  • Την αντίθεσή του στην κατάργηση των κλάδων Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκφράζει το ΔΣ του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη χαρακτηριστεί το ΕΠΑΛ Περάματος «πρότυπο»(2021-06-03 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε ΕΠΑΛ ενάντια στην κατάργηση τμημάτων(2016-10-08 00:00:00.0)
Κλείνουν 20 τμήματα ΕΠΑΛ στον Πειραιά(2013-11-29 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα τα Μουσικά Σχολεία(2013-11-28 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και συσκέψεις για την Παιδεία(2013-07-20 00:00:00.0)
Προβλήματα στελέχωσης στην ΤΕΕ(2008-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ