Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Σήμερα η Περιφερειακή Συνάντηση στην Αθήνα

Με εισήγηση του Δημήτρη Κουτσούμπα ξεκινάνε το πρωί οι εργασίες, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό

Αρχίζουν σήμερα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 10 το πρωί, οι εργασίες της Περιφερειακής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Το θέμα της Συνάντησης, που γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, είναι: «Για το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν το δρόμο ανάπτυξης της χώρας τους, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Στη Συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από Αλγερία, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία. Το ΚΚΕ οργανώνει τη Συνάντηση, παίρνοντας υπόψη τις σοβαρές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Συρίας και του Ιράν και τον κίνδυνο νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Είναι γεγονός ότι εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην ανατολική περιοχή της. Ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει η υπόθεση - ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», μέρος του οποίου είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Που με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς και διάφορους μισθοφόρους, αλλά και επίλεκτες ειδικές δυνάμεις των ιμπεριαλιστών σαν και αυτές που έδρασαν στη Λιβύη, ματοκυλούν το Συριακό λαό. Οι αντικαθεστωτικοί εξοπλίζονται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (χώρες της ΕΕ, πετρελαιομοναρχίες του κόλπου), προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τα παζάρια, κυρίως γύρω από την προσπάθεια ΗΠΑ - Ρωσίας για πραγματοποίηση Διεθνούς Διάσκεψης για πολιτική διευθέτηση στη Συρία, πρόταση που πέρα από τη γενική της διατύπωση, κρύβει αντιτιθέμενα συμφέροντα που συγκρούονται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η Ρωσία διαθέτει στη Συρία, στο λιμάνι της Ταρτούς, τη μοναδική της στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, λόγω του ενεργειακού πλούτου που διαθέτει και της γεωστρατηγικής της θέσης για τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας.

Στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας βρίσκεται επίσης και το πλούσιο ενεργειακά Ιράν με την εξίσου σημαντική γεωστρατηγικά θέση ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ασία, που με το πρόσχημα του πυρηνικού του προγράμματος δέχεται ιμπεριαλιστικές πιέσεις. Επιπλέον, η κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό εξακολουθεί να είναι φρικτή από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ και τον αποκλεισμό της μαρτυρικής Γάζας.

Από τις εξελίξεις στην περιοχή δεν πρέπει να μας διαφεύγει η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων, που ιδιαίτερα μετά τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», έχει χειροτερέψει την κατάσταση που ζουν οι λαοί αυτών των χωρών. Ενώ στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λαϊκές αντιδράσεις του τουρκικού λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό. Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στην Κύπρο, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, μαζί με το χτύπημα των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, έχει ανοίξει και την υπόθεση «λύση του Κυπριακού» με νέο «σχέδιο Ανάν».

Επομένως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με ευρύτερη σημασία για την πάλη των λαών της περιοχής μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ