Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να πληρώσει το κράτος για Υγεία

Οι παροχές υπηρεσιών Υγείας μειώνονται και ταυτόχρονα τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ μεγαλώνουν σκαρφαλώνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ το 2013. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό κι επειδή ενισχύει τη λειτουργία του ως αγοραστή υπηρεσιών και φαρμάκων από τους επιχειρηματικούς ομίλους για να τους ενισχύει, συρρικνώνοντας ό,τι έχει απομείνει από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως πολυιατρεία ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας κλπ. Με τον ίδιο τρόπο, υποχρηματοδοτώντας τα δημόσια νοσοκομεία, τα βάζει και αυτά να πουλούν υπηρεσίες Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος οφείλει στα δημόσια νοσοκομεία γύρω στα 700 εκατ. ευρώ για νοσήλια, εξετάσεις, θεραπείες ασφαλισμένων.

Πριν λίγες μέρες ο ΕΟΠΥΥ μπήκε «υπό την επιτήρηση» της τρόικας. Η πρόκληση για τα λαϊκά νοικοκυριά ξεπερνά κάθε όριο όταν κυβέρνηση και τρόικα μιλούν για διογκωμένες δαπάνες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προετοιμάζουν νέες περικοπές στις παροχές στους ασφαλισμένους, νέες απευθείας πληρωμές για να «βρουν την υγειά τους», την ώρα που οι τελευταίοι Κανονισμοί Παροχών του ΕΟΠΥΥ επέβαλαν συμμετοχή των ασφαλισμένων 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις και 30-50% για τη νοσηλεία τους στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές. Ενδεικτικά, μόνο στις ιδιωτικές κλινικές οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πλήρωσαν 60 εκατ. ευρώ, επιπλέον από την τσέπη τους από το Νοέμβρη του 2012. Στο μεταξύ μετά τα νέα μέτρα περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα ανέβηκε σε 16%, από 10% που ήταν πριν.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει: Η κυβέρνηση να κόψει το λαιμό της να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ. Ο λαός χαρατσώνεται με βαριά φορολογία και ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνε στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Για να μην επιβαρυνθεί το κράτος στελεχώνοντας με μόνιμο προσωπικό τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, με αντιδραστήρια και εξοπλισμό τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, συνάπτει συμβάσεις με κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ώστε να επιβαρύνονται τα Ταμεία, να καλύπτεται το κόστος από τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθείας πληρωμές των ασφαλισμένων. Σπρώχνει πελατεία στους επιχειρηματίες στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης από την κρίση. Συρρικνώνονται οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να «αναπληρωθούν» από τον ιδιωτικό τομέα, βουλιάζοντας τα Ταμεία, αρμέγοντας το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα.

Η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί. Με ξεσηκωμό στους χώρους Υγείας και στη γειτονιά όπου βρίσκονται, με ενότητα υγειονομικών, εργαζομένων, ανέργων, ασφαλισμένων, ανασφάλιστων, ασθενών, συνταξιούχων και νέων ώστε να υπάρξει πλήρης κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Αυτό είναι το συμφέρον όλων - εκτός από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους - γιατί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας σημαίνει και καλύτερες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα τα Ταμεία δε θα πληρώνουν για να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας από τις ιδιωτικές κλινικές και τα δημόσια νοσοκομεία. Για παράδειγμα, τώρα από τα 2 δισ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων το 2013, τα 1,44 δισ. ευρώ καλείται να τα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ! Ενώ με την πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος, απαλλάσσεται από αυτό το κόστος. Αυτή η πάλη πρέπει να συνδέεται με την «εδώ και τώρα» κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας, με την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όλους.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ