Παρασκευή 17 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΝΤ
Ξαναζεσταίνεται η κόντρα για το ελληνικό χρέος

Αναβολή στις όποιες αποφάσεις επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση, για άμεση δράση πιέζει το Ταμείο

Πρόγευση της κόντρας που θα κορυφωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη δίνουν από τώρα Γερμανία και ΔΝΤ
Πρόγευση της κόντρας που θα κορυφωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη δίνουν από τώρα Γερμανία και ΔΝΤ
Νέα ένταση στις σχέσεις Γερμανίας - ΔΝΤ προκαλεί η πρόθεση της πρώτης να μεταθέσει τις όποιες αποφάσεις για τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται προκειμένου το ελληνικό χρέος να πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022. Συγκεκριμένα, το ελληνικό χρέος από τα 280 δισ. ευρώ το 2020 πρέπει να μειωθεί στα 255 δισ. ευρώ το 2022 και οι Γερμανοί και η ΕΕ πρέπει να διευκρινίσουν το πώς θα γίνει αυτό.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως το θέμα «δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα» και ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αποδεικνύοντας ότι τηρεί τα συμπεφωνημένα. Στον αντίποδα, το ΔΝΤ απαιτεί δράση για το χρέος της Ελλάδας αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη.

Το ελληνικό πρόγραμμα απασχόλησε έμμεσα και τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία αποφασίσθηκε η εκταμίευση της δόσης 1 δισ. ευρώ προς την Κύπρο. Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου από χώρες που συνεισφέρουν στο λογαριασμό του, μίλησαν για «λανθασμένες εκτιμήσεις της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα» και ζήτησαν να μη γίνει το ίδιο και στην Κύπρο.

Ενδεικτικά, ο Ιρανός εκπρόσωπος παρομοίασε το κυπριακό με το ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε πως «υπό το φως της εμπειρίας του ελληνικού προγράμματος πρέπει το Ταμείο να είναι επιφυλακτικό για το εάν οι στόχοι για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του χρέους θα επιτευχθούν». Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας αναρωτήθηκε σε ποιο βαθμό ο «πρωτοφανής εφησυχασμός» των κυπριακών τραπεζών προήλθε από το γεγονός ότι το 2010 - 2011 το ΔΝΤ «είχε υποστηρίξει ενεργά την ψευδαίσθηση ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο».

Τέλος, ο Χιλιανός Γενικός Διευθυντή του ΔΝΤ αναρωτήθηκε για το εάν η μικρότερη έκθεση του Ταμείου στο κυπριακό πρόγραμμα υποδηλώνει τη σταδιακή αποχώρησή του από την Ευρωζώνη. «Αν ναι, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στη διαπραγματευτική μας ισχύ εντός της τρόικας κατά το χρόνο της συζήτησης των όρων και των στόχων του προγράμματος;», είπε.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήσεις στην εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος», σημείωσε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προμηνύοντας χιονοστιβάδα μέτρων σε βάρος του λαού. Επαληθεύοντας επί της ουσίας τις ανησυχίες άλλων χωρών - μελών του Ταμείου, είπε ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές του προγράμματος υπόκεινται σε «υψηλή αβεβαιότητα» και οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι σημαντικοί.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει «υπερβολική» ποσότητα ρευστότητας στις χρηματαγορές, υποστήριξε στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία του Βερολίνου με τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, συντηρώντας την κόντρα μαζί της. «Εχουμε πάρα πολλή ρευστότητα μέσω (των χορηγήσεων) των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε ο Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο. «Εάν έχεις τόση πολλή ρευστότητα, αυτό είναι ένα ψευδοφάρμακο (placebo) και δεν επιλύει τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε χτες η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η Αυστρία πρόκειται στο μέλλον να αποδίδει στην Ελλάδα, ως επιχορήγηση, τα κέρδη της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) από ελληνικά ομόλογα, στη βάση τροπολογίας στο νόμο περί σταθεροποίησης του ισοζυγίου πληρωμών, που ψηφίστηκε στην αυστριακή Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ