Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προωθεί διχοτόμηση με τις πλάτες των ΗΠΑ

Τις αξιώσεις για συνεκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων επανέφερε ο Α. Νταβούτογλου, σε συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

ΑΓΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κυπριακό και Ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στην Τουρκία, παράλληλα με τις συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Αγκυρας - Τελ Αβίβ, καθώς μπλέκεται το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία από την πλευρά της δείχνει, για ακόμα μία φορά, την πρόθεσή της να εκμεταλλευθεί τις συνέπειες από την καπιταλιστική κρίση στην Κύπρο, προκειμένου να επιβάλει διχοτομικές λύσεις στο νησί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι στο Κυπριακό υπάρχει ένα παράθυρο «ευκαιρίας», άποψη την οποία υιοθέτησε και ο Τζ. Κέρι. Ο Α. Νταβούτογλου ζήτησε από τις ΗΠΑ παρέμβαση προς μία λύση τύπου Ανάν, λέγοντας ότι η εκλογή Αναστασιάδη και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά από αυτή, δημιούργησαν μία «ευκαιρία» και ότι υπάρχουν «οι προϋποθέσεις» που «αν αξιολογηθούν σωστά (...) μπορεί να αποδειχθούν η κατάλληλη ευκαιρία για μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο», η οποία θα «εξασφαλίσει μία σημαντική ανακούφιση του ατλαντικού άξονα και κυρίως στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Στη συνάντηση, ο Α. Νταβούτογλου επανέφερε το αίτημα για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και την απαίτηση να μεταφέρεται το κυπριακό αέριο μέσω αγωγού που θα περνά από την Τουρκία στην Ευρώπη και όχι να δημιουργηθεί ένας αγωγός Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας ή τερματικός υγροποίησης στην Κύπρο, ώστε να ενισχυθεί η δική της θέση στον ενεργειακό χάρτη. Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε, για ακόμα μία φορά, στην πρόταση της διχοτόμησης και τη διευθέτηση των δύο κρατών, σε περίπτωση, όπως είπε, που η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει στη λογική ότι «ο νότος ανήκει σε εμάς και ο βορράς σε εσάς».

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με μέλη της αμερικανο - εβραϊκής αντιπροσωπείας και επιχειρηματίες, που πρότειναν στη Λευκωσία την υγροποίηση του φυσικού αερίου σε πλωτές μονάδες αποϋγροποίησης. Εδειξαν μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, που έχει κατοχυρώσει η ιταλική ΕΝΙ, η οποία την ερχόμενη βδομάδα ανοίγει και γραφεία στο νησί. Τον Ιούνη αναμένεται να ξεκινήσει και η δεύτερη γεώτρηση της αμερικανο - ισραηλινής Noble στο «οικόπεδο 12» και να γνωστοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο η ακριβής περιεκτικότητα των κοιτασμάτων.

Χτες αναχώρησαν για το Ισραήλ, οι Κύπριοι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου, για συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Την επίσκεψη των δύο υπουργών θα ακολουθήσει και αυτή του Ν. Αναστασιάδη.

Στο πεδίο της διαχείρισης της κρίσης, η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί κριτική σε όσους προτείνουν την έξοδο από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ταμειακές ανάγκες της, ούτε να ασκήσει ενεργειακή πολιτική, σε συνθήκες που ήδη χαρακτηρίζονται από «ακραία αβεβαιότητα και αστάθεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», όπως είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ