Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αποκτήσουμε την ικανότητα να δουλεύουμε κάτω στο λαό

Απόσπασμα από το χαιρετισμό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση - συνεστίαση που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Κατάμεστη η αίθουσα όπου έγινε η συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα

MotionTeam

Κατάμεστη η αίθουσα όπου έγινε η συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα
Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και ανθρώπων που συναντήθηκαν και πορεύτηκαν με το ΚΚΕ στους αγώνες το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου χαιρέτισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ελάχιστες μέρες πριν από το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, και σε μια ανάπαυλα από τις καθημερινές μάχες, τις πολύμορφες δραστηριότητες που εξελίσσονται με την παρέμβαση και την ενεργό δράση του Κόμματος, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι του ΚΚΕ, αντάμωσαν και γλέντησαν συλλογικά.

Σ' αυτή την όμορφη βραδιά, τους συντρόφεψαν με πολιτικό τραγούδι η ορχήστρα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα, με ποντιακή μουσική οι Πετανίδης και Πετρόπουλος. Ποντιακούς χορούς παρουσίασε το παιδικό χορευτικό σχήμα της Ενωσης Ποντίων Καλαμαριάς και θρακιώτικους χορούς το χορευτικό του Σωματείου Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Νέας Ευκαρπίας «η Μακεδονία». Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό να διαβάζει το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Τρία κόκκινα γράμματα».

Δράση με αυστηρότητα και απαιτητικότητα

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι να αποκτήσουμε την ικανότητα να δουλεύουμε κάτω στο λαό. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για το ΚΚΕ. Γιατί αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει καμία, αναμένοντας μια κυβέρνηση που θα αναθέσεις. Ακόμη και καλές προθέσεις να έχει αυτή η κυβέρνηση, από τη στιγμή που δρα στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Από το γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες
Από το γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες
Η άποψή μας για τη λαϊκή συμμαχία σήμερα αντανακλά και την άποψή μας για το τι είναι Σοσιαλισμός, που βεβαίως είναι η ατελής, η αρχική φάση του κομμουνισμού. Στο πρόγραμμά μας ξεκαθαρίζουμε, δεν μιλάμε για εξουσία του ΚΚΕ στις συνθήκες του σοσιαλισμού, μιλάμε για εξουσία της εργατικής τάξης που μέσα στα όργανα εξουσίας, από κάτω μέχρι πάνω, πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των άλλων στρωμάτων, που δεν καταργούνται στις συνθήκες του σοσιαλισμού.

Ποιος θα κάνει την επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα; Το ΚΚΕ; Η πλειοψηφία του οργανωμένου λαού. Οταν έτσι δούμε τα πράγματα, όταν τα συνειδητοποιήσουμε καλά, τότε θα καταλάβουμε γιατί πρέπει να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας απέναντι στην οποιαδήποτε Κεντρική Επιτροπή και στα στελέχη, απέναντι στα τοπικά όργανα, αλλά και τον εαυτό μας, την αυστηρότητα και την απαιτητικότητα του πώς πρέπει να δρούμε.

Είναι σύνθετες οι συνθήκες και δεν έχουμε μάθει ακόμα να δρούμε σε συνθήκες όπου ο λαός εξαθλιώνεται, όπου δεν αντέχει άλλο, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει αποφασίσει την πολιτική ρήξης. Σ' αυτές τις σύνθετες συνθήκες θα μετρηθεί η ικανότητά μας. Μαχητικοί είμαστε, και οργανωτές είμαστε και δεν υπήρχε αγώνας που δεν είμαστε μπροστά.

Αλλά μετά το 19ο Συνέδριο, που μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε παρατηρήσεις, αλλά και να κάνουμε θετικό και μαχητικό απολογισμό, να ξέρουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα, πολύ πιο δύσκολα. Αφού η φτώχεια του λαού θα είναι στην πρώτη γραμμή και η τρομοκρατία θα μεγαλώσει και νόμοι τρομοκρατικοί, αντιδημοκρατικοί, που έχουν ψηφιστεί θα μπουν σε ενέργεια, και το ενδεχόμενο της εμπλοκής της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είτε επιθετικό είτε αμυντικό, δεν πρέπει να είναι έξω από την πρόβλεψή μας.

Θα φανεί ο πρωτοπόρος ρόλος του Κόμματος

Δεν έχω κανένα σκοπό να σας βάλω βάσανα αυτή τη στιγμή που ήρθατε να γλεντήσετε. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, όπως έλεγαν και οι μαχητές, πολεμάμε και τραγουδάμε.

Και έτσι πρέπει να είναι τα επόμενα χρόνια. Και πολεμάμε και τραγουδάμε, με μεγάλη υπομονή, γιατί ο λαός πραγματικά δεν αντέχει άλλο, αλλά και από την άλλη, με τη δική μας ανεβασμένη δουλειά, χρειάζεται μεγάλη απαιτητικότητα από τον εαυτό μας - και ακόμα δεν την έχουμε αποκτήσει όπως πρέπει. Εάν αποκτήσουμε αυτή την απαιτητικότητα, είναι βέβαιο ότι θα προβληματίσουμε θετικά ένα σημαντικό μέρος του λαού.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο πρωτοπόρος ρόλος του Κόμματος τα επόμενα χρόνια θα φανεί στους τόπους δουλειάς, στις φτωχογειτονιές, παντού, ξεκινώντας από το πολύ απλό και άμεσο που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια, να παρεμποδίσουμε κατασχέσεις, να προστατεύσουμε αυτούς που δεν έχουν φάρμακα, αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, μέχρι βεβαίως να διεκδικήσουμε.

Ερχονται δύσκολα χρόνια, δεν πρέπει να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στο λαό. Αν εμείς καταφέρουμε να δουλεύουμε όπως γράφουμε στα χαρτιά μας, αν όλοι μας είμαστε λαϊκοί ηγέτες στο χώρο μας, να είστε βέβαιοι ότι θα δημιουργήσουμε ένα κλίμα στο λαό, όχι προσμονής, αλλά μαχητικής αισιοδοξίας».

  • Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ