Τρίτη 2 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κλίμα έντασης με κάθε αφορμή από την Τουρκία

Κλιμακώνει τις προκλήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στους υδρογονάνθρακες

Οι προκλήσεις της Τουρκίας συμβαδίζουν με την προσπάθειά της να αναβαθμιστεί στις κόντρες για τη διανομή και τη μεταφορά της Ενέργειας
Οι προκλήσεις της Τουρκίας συμβαδίζουν με την προσπάθειά της να αναβαθμιστεί στις κόντρες για τη διανομή και τη μεταφορά της Ενέργειας
Κλίμα όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καλλιεργεί με κάθε αφορμή η Τουρκία, θέλοντας να αναβαθμίσει το ρόλο της στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, με δεδομένες και τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Χαρακτηριστική ήταν η τηλεοπτική συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού, Τ. Ερντογάν, το Σάββατο, με την οποία επανέφερε όλες τις τουρκικές αξιώσεις απέναντι στην Ελλάδα, σαν μέσο πίεσης για υποχωρήσεις στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ο Τ. Ερντογάν ζήτησε ανταλλάγματα για να ξαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, όπως να επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να επιλέγει μουφτή. Βάζοντας επί της ουσίας ζήτημα αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Πατριαρχείου, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέδεσε το θέμα των μουφτήδων με τον τρόπο εκλογής των Πατριαρχών και πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Α. Μέρκελ να «προειδοποιήσει» την Ελλάδα, αν και - όπως είπε - η ίδια δε γνώριζε το θέμα.

Ο Τ. Ερντογάν είπε ακόμα ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι η λειτουργία δύο τεμενών στην Αθήνα, ενώ όταν ρωτήθηκε για τον αφοπλισμό των ανταρτών του ΡΚΚ στο εξωτερικό, είπε ότι η Αγκυρα συζητά το θέμα με το εξωτερικό και πρόσθεσε: «Εμείς συζητάμε και με την Ελλάδα και της λέμε κοιτάξτε, υπάρχουν στη χώρα σας στρατόπεδα. Πραγματοποιούμε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Δεν το κάνουμε με κάθε χώρα. Είμαστε γείτονες.

Εάν παρά τις διπλωματικές αυτές σχέσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται τρομοκράτες, που χτυπούν ή που θα χτυπήσουν τη χώρα μας, εάν αυτοί εκπαιδεύονται στα δικά σας στρατόπεδα, τότε δεν έχει νόημα η συμφωνία που κάναμε. Μας είπαν ότι θα κλείσει το στρατόπεδο. Πράγματι στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι έκλεισαν το στρατόπεδο. Και στη συνέχεια συνέλαβαν 14 τρομοκράτες. Και όμως παρά τη σύλληψη, τα δικαστήρια τους άφησαν ελεύθερους. Εμείς αρχίσαμε φυσικά να πιέζουμε και τους είπαμε άλλα μας είπατε και άλλα έγιναν. Μας απάντησαν λέγοντας ότι το φροντίζουν και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Κι εμείς περιμένουμε».

Απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για «εμμονή σε ανυπόστατη φημολογία» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση «τρομοκρατών» στην Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό».

Για τα ζητήματα της θρησκείας, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων», όπως και ότι «τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών». Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, αναφέρει ότι αυτή «είναι δρομολογημένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ