Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ EUROBANK
Να μπουν εμπόδια στις εργοδοτικές επιδιώξεις

Ανακοίνωση με αφορμή το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε η Εθνική στοχεύοντας στην απομάκρυνση 2.000 εργαζομένων

«Βάζουν τα "κίνητρα" μπροστά για να πιαστούμε στη φάκα», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη» στην Εθνική Τράπεζα και το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στη Eurobank, για το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα και στοχεύει στη μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα.

Η «εθελούσια», επισημαίνουν οι δύο παρατάξεις, «ενισχύει την κερδοφορία της ΕΤΕ, τη θέση της στον κλάδο (...) με τις απολύσεις 2.000 εργαζομένων και την αντίστοιχη μείωση θέσεων εργασίας. Ηδη, από αυτό το πρόγραμμα η τράπεζα μετά το 2016 θα κερδίζει για κάθε χρόνο 100.000.000 ευρώ! Της δίνει τη δυνατότητα, με τη χρήση των νόμων, να προσλαμβάνει πλέον νέους εργαζόμενους με μισθούς πείνας των 586 και 511 ευρώ μεικτά, όπως κάνει ήδη με τους εργαζόμενους των θυγατρικών της».

Υπενθυμίζουν ότι η «εθελούσια» που έγινε το 2004 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την εντατικοποίηση της εργασίας. Σήμερα όλες οι προσλήψεις γίνονται μέσα από θυγατρικές και εταιρείες ενοικίασης, με ατομικές συμβάσεις και μισθούς - φιλοδωρήματα.

Ακόμα αναφέρονται στη στάση των πλειοψηφιών στο ΔΣ του Συλλόγου και στην ΟΤΟΕ, οι οποίες στήριξαν τους μέχρι σήμερα αντεργατικούς σχεδιασμούς και τώρα τηρούν «ουδέτερη στάση». «Τα συνδικάτα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν χρέος να προασπίζουν τα συμφέροντά μας και όταν αυτά θίγονται, να οργανώνουν τη συλλογική αντίδραση με βάση το ταξικό συμφέρον. Στην αντίθεση εργοδότες - εργαζόμενοι δεν υπάρχουν ουδέτεροι. 'Η με τον έναν είσαι ή με τον άλλο», σημειώνουν οι δύο παρατάξεις.

Καταλήγοντας σημειώνουν ότι «η εθελούσια είναι ένα ενδιάμεσο - ιδιότυπο καθεστώς εφεδρείας (...) Μοιάζει ανάσα στον εκβιασμό ή στην ανασφάλεια (...) όμως θα εξανεμιστεί στη χοάνη των δανείων, των χαρατσιών και των φόρων. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν με συντάξεις που θα μειώνονται συνεχώς με τους νέους νόμους της συγκυβέρνησης. Η εμπειρία 390.000 ασφαλισμένων στην Ιταλία, που βρέθηκαν χωρίς εργασία και χωρίς σύνταξη με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, δείχνει ότι μπορεί και να γίνει λάθος στην εκτιμώμενη ημερομηνία ή να αλλάξουν εκ νέου οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης».

Οι δύο παρατάξεις καλούν όλους τους εργαζόμενους σε ΕΤΕ και Eurobank να συγκρουστούν με το φόβο που αντικειμενικά νιώθουν. «Να αποκρούσουμε την "προσφορά" της ΕΤΕ. Να γίνει ένα μεγάλο βήμα οργάνωσης της πάλης μας με βάση τα δικά μας ταξικά συμφέροντα. Δεν διευκολύνουμε τις επιδιώξεις του εργοδότη».

  • Η ΟΤΟΕ και οι τραπεζίτες έχουν προγραμματίσει συνάντηση στις 25 Φλεβάρη με αντικείμενο την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες σκοπεύουν να προτείνουν μείωση των μισθών κατά 15%. Να σημειωθεί ότι μετά τις 14 Φλεβάρη έληξε η κλαδική Σύμβαση Εργασίας και εάν δεν υπάρξει νέα εντός τριών μηνών οι αποδοχές από τις 15 Μάη θα περιοριστούν στο βασικό κλαδικό μισθό και στα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας (όπου υπάρχει).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ