Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Τους ετοιμάζουν νέα μείωση στο μεροκάματο!

Δυναμική κινητοποίηση, χτες, από σπουδαστές, Επιτροπές Ανέργων και Συνδικάτα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Μας δίνουν μεροκάματο 18 ευρώ, τώρα ήρθε η ώρα για ξεσηκωμό». Με το σύνθημα αυτό οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στην ΕΠΑΣ του Καλαμακίου και έφτασαν με πορεία μέχρι τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκαν οι φήμες πως το μεροκάματό τους θα ψαλιδιστεί για μια ακόμα φορά.

Φήμες που επιβεβαιώθηκαν με τον πιο σαφή τρόπο στη συνάντηση που έγινε με τη διεύθυνση εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ. Οπως ενημέρωσε ο Βασίλης Λάμπρος, σπουδαστής εκλεγμένος στο 7μελές της ΕΠΑΣ Καλαμακίου, η διοίκηση του ΟΑΕΔ παραδέχτηκε πως δρομολογείται νέα μείωση του μεροκάματου της μαθητείας. Υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι σπουδαστές σε συντονισμό της δράσης τους και να αποφασίσουν νέες πρωτοβουλίες.

Στήνουν σύγχρονο σκλαβοπάζαρο

Στο ψήφισμα που διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τους σπουδαστές διευκρινίζεται πως η εξέλιξη αυτή προστίθεται σε μια σειρά προβλήματα: «Μαθητές κάθονται χωρίς πρακτική, άλλοι απασχολούνται σε αντικείμενο εκτός της ειδικότητάς τους, άλλοι δουλεύουν 12ωρα». «Δεν ξεχνάμε», τονίζουν οι σπουδαστές, «ότι πέρσι μειώθηκε ο τότε μισθός των 23 ευρώ σε 18» και υπενθυμίζουν ότι η συνεισφορά του εργοδότη είναι μόλις 6 ευρώ αφού τα υπόλοιπα 12 επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνουν πως κυβέρνηση και ΟΑΕΔ συντηρούν και επεκτείνουν «ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο κάτω από την εύηχη ονομασία "πρακτική άσκηση σπουδαστών"» και ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να ανεχθούν αυτή την εξέλιξη: «Ο μισθός μας δεν είναι χαρτζιλίκι, είναι στήριγμα για τις οικογένειές μας».

Στήριξη από Επιτροπές Ανέργων και Σωματεία

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος - με απόφαση μάλιστα των 3μελών τους συμβουλίων - σπουδαστές από τις ΕΠΑΣ Αιγάλεω, Νέου Ηρακλείου και Καλαμακίου.

Στο πλευρό των σπουδαστών βρέθηκαν Επιτροπές Ανέργων και αντιπροσωπείες ταξικών Συνδικάτων, που χαιρέτισαν την κινητοποίησή τους. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ο Θ. Παπανδρέου τόνισε πως η μείωση του μεροκάματου των σπουδαστών εντάσσεται στην επίθεση στους μισθούς και στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και αναφέρθηκε στα εμπόδια που θέτουν ο ΟΑΕΔ και οι διευθυντές των σχολών στην επαφή των νέων με τα συνδικάτα. Ο Γ. Μηλιώνης, από τη Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, κάλεσε τους σπουδαστές να οργανωθούν στο χώρο της σχολής αλλά και στη δουλειά, να γραφτούν όλοι στα σωματεία τους, ενώ ο Δ. Δημόπουλος, από το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας», συνέδεσε την κινητοποίηση για την αμοιβή των σπουδαστών με την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τη μάχη της απεργίας στις 20 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ