Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Δράσεις για σίτιση, μόρφωση και Υγεία των ανέργων

Οι πρώτες ομάδες της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος που θα αναλάβουν τη συλλογή τροφίμων, την οργάνωση μαθημάτων στα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, καθορίστηκαν προχτές, κατά τη διάρκεια σύσκεψης. Ακόμα, συγκροτήθηκε ομάδα Υγείας στην οποία συμμετέχουν γιατροί, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε άνεργους, φτωχούς που δεν μπορούν να πληρώσουν για ιατρική επίσκεψη και θεραπεία.

Ταυτόχρονα, καθορίστηκε πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης της Λαϊκής Επιτροπής που ξεκινά από την επόμενη Τετάρτη 21 Νοέμβρη με παρεμβάσεις στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου, όπου θα γίνεται κινητοποίηση μία φορά τη βδομάδα. Η Λαϊκή Επιτροπή θα στεγάζεται, καταρχήν, στο χώρο του συλλόγου Εστίας της Γυναίκας (μέλος της ΟΓΕ), ενώ διεκδικεί από το δήμο δικό της χώρο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης η Χριστίνα Καραμαλίκη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Καθαριστών / Καθαριστριών Πειραιά, είπε ότι η εργατική αλληλεγγύη, η οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, να δώσει την απάντηση στην ελεημοσύνη των «φιλάνθρωπων» βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών, που αυτό που επιδιώκουν είναι εργαζόμενους επαίτες, για να συνεχίζουν τη βάρβαρη εκμετάλλευση.

Η Αγγελική Μανώλη άνεργη ανέφερε: «Πρέπει να συμβάλουμε και εμείς στην πάλη για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας που ζούμε. Οσα είπαμε εδώ να τα μεταφέρουμε παντού. Να συναντηθούμε με όλους τους εργαζόμενους της πόλης και τους ανέργους, τους γονείς, τους δασκάλους, τους μαθητές, τους συνταξιούχους».

Στην Ξάνθη

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε εργατικές λαϊκές οικογένειες στο συνοικισμό του Δροσερού στην Ξάνθη, και διακανονισμό για την πληρωμή του ρεύματος, πέτυχε με δυναμική κινητοποίηση η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης. Συνεργεία της ΔΕΗ, την Τετάρτη, με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων προχώρησαν στη διακοπή του ρεύματος σε δεκάδες σπίτια κατοίκων, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Πρόκειται για ένα συνοικισμό που η ανεργία σπάει κόκαλα και οι κάτοικοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην πληρωμή του ρεύματος, αλλά ούτε και στους συνήθεις ολιγόμηνους διακανονισμούς που κάνει η ΔΕΗ.

Η Λαϊκή Επιτροπή οργάνωσε δυναμική και μαζική πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Κάτω από την πίεση του λαού που διαδήλωνε, ο προϊστάμενος της ΔΕΗ δεσμεύθηκε ότι μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη δε θα διακοπεί καμία παροχή ρεύματος μέχρι να λάβουν οι κάτοικοι τα διάφορα επιδόματα. Επίσης, δεσμεύτηκε να επανασυνδεθούν παροχές με μικρό χρηματικό αντίτιμο σαν προκαταβολή, και πολλές δόσεις σαν διακανονισμό.

Στη Θεσσαλονίκη

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένεια ανέργων, με τη σύζυγο να έχει χτυπηθεί από τον καρκίνο και με ένα ανήλικο παιδί, κατάφερε η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού, μετά από δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησε στη ΔΕΗ.

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια, απαιτώντας επιστροφή των τελών που έχουν εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς η πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών αδυνατεί να ανταποκριθεί στα βασικά έξοδα επιβίωσης.

Ταυτόχρονα, έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές ανέργων που στηρίζουν το πλαίσιο αιτημάτων για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας να αυξηθεί και να δίνεται σε όλους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση. Επιδότηση ενοικίου και άμεση καταβολή του επιδόματος των παιδιών. Να δοθεί δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τον ΟΑΣΘ. Απαγόρευση της διακοπής ρεύματος και νερού. Πάγωμα των χρεών στις τράπεζες και απαγόρευση πλειστηριασμών. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων. Απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Ολες οι Λαϊκές Επιτροπές του Πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, συντονισμένα προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, με αίτημα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ., στα γραφεία της ΕΠΑ και την Παρασκευή 30 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ