Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένα τα ελλείμματα και τις περικοπές

Το «Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ» παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Με δεδομένα τα ελλείμματα, τις άγριες περικοπές στις παροχές και με «τελικό στόχο να μην έχει υγειονομικές υπηρεσίες» θα συνεχίσει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Τα παραπάνω διαφάνηκαν καθαρά χτες στη διάρκεια παρουσίασης του «Σχεδίου Ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ» απ' τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. «Τα ελλείμματα ήταν δεδομένα με τους προϋπολογισμούς που συντάχτηκαν» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος ενώ στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας περιόρισε την «αρωγή της Πολιτείας σε 0,8 - 1 δισ. ευρώ» όταν το συνολικό έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την έκθεση της task-force, στο τέλος του 2012 θα εκτιναχτεί στα 6,5 δισ. ευρώ.

Ετσι εκείνο που μένει είναι οι συνεχείς περικοπές στις παροχές όπως τις περιέγραψε ο Μάριος Σαλμάς για το 2012: Εγιναν περικοπές 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ ήταν στη φαρμακευτική δαπάνη και 300-350 εκατ. ευρώ απ' τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα οι περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη επιμερίστηκαν ως εξής: 400 εκατ. ευρώ απ' τις νέες τιμές, 300 απ' τη θετική λίστα (δηλαδή τα φάρμακα που δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία), 100 εκατ. ευρώ με τη διείσδυση των γενοσήμων και 150-180 εκατ. ευρώ με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και την πληρωμή απ' τον άρρωστο -εκτός της συμμετοχής- και της διαφοράς μεταξύ της τιμής της δραστικής ουσίας και του επωνύμου φαρμάκου που του συστήνει ο γιατρός. Μ' όλα αυτά τα μέτρα, όπως καυχήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα ανέβηκε σε 16%, από 10% που ήταν πριν την εφαρμογή των μέτρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, γιατί δεν «μπορεί να έχουμε ξεχωριστές υπηρεσίες απ' το ΕΣΥ» και γιατί «τελικός στόχος είναι να μην έχει υγειονομικές υπηρεσίες ο ΕΟΠΥΥ», ο οποίος «πρέπει να καταστεί μονοψώνιο και μεγάλος αγοραστής» των υπηρεσιών υγείας απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Μ' άλλα λόγια τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ τα περιμένει το λουκέτο όπως τα πρώην θεραπευτήρια του Ιδρύματος.

Προς το παρόν πάντως σχεδιάζεται, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, αναδιάταξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ και, πιθανή, χρήση των Κέντρων Εξυπηρέτησης των Πολιτών (ΚΕΠ) για το κλείσιμο των τηλεφωνικών ραντεβού. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, θα επιχειρηθεί απεμπλοκή απ' τις υπηρεσίες των τηλεφωνικών ραντεβού με την αξιοποίηση των ανέργων απ' τον ΟΑΕΔ στα τηλεφωνικά κέντρα του ΕΟΠΥΥ και με μισθό 500 ευρώ το μήνα.

Η αποζημίωση, κατά το Μάριο Σαλμά, των παρόχων υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα γίνεται με βάση την αξιολόγησή τους: Δηλαδή μια μαγνητική τομογραφία θα αποζημιώνεται με διαφορετικό ποσό με βάση την τεχνολογία που διαθέτει η μονάδα υγείας. Πρόκειται για παραπέρα ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας.

Τέλος ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να απεμπλακεί από κάθε προνοιακή δραστηριότητα καθώς ενσωμάτωσε μόνο τους κλάδους υγείας και όχι και την πρόνοια, η οποία μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή η πρόνοια πλέον αποκτά ανταποδοτικό και μόνο χαρακτήρα, για όσους, δηλαδή, έχουν να πληρώσουν εισφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ