Πέμπτη 10 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η άυλη κληρονομιά στο τουριστικό «μαντρί»

Ούτε η άυλη πολιτιστική κληρονομιά - έθιμα, παραδόσεις, ιστορικά γεγονότα ενός τόπου κλπ. - «γλιτώνει» από τα «νύχια» του κεφαλαίου. Η ΕΕ περιλαμβάνει τον τομέα της άυλης κληρονομιάς στην πολιτική της για τον πολιτισμό, ενώ, το τουριστικό κεφάλαιο προσβλέπει στην κερδοσκοπική διαχείρισή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άυλη κληρονομιά περιλαμβάνεται και στο αντιδραστικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που θα απονέμεται σε μνημεία, χώρους, τοπία της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, βάσει των αντιδραστικών αξιακών κριτηρίων της ΕΕ.

Το παραπάνω είναι το γενικό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα η 6η Ετήσια Περιφερειακή Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων ΝΑ Ευρώπης για την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Χαρακτηριστικό του αγοραίου προσανατολισμού της συνάντησης είναι το γεγονός, ότι τους διοργανωτές - ΥΠΠΟΤ, Γραφείο UNESCO Βενετίας και Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO - «υποστηρίζει»... το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, όπου, μάλιστα, στεγάζεται η συνάντηση!

Το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου πολιτιστικού φορέα του τραπεζικού κεφαλαίου για την άυλη κληρονομιά δεν είναι τυχαίο, αφού το δίκτυο των μουσείων που έχει δημιουργήσει ανά τη χώρα σχετίζεται ακριβώς με τον τομέα αυτόν. Θυμίζουμε, ότι ακριβώς αυτός ο τομέας ήταν και η αφορμή για την πρώτη, στην Ελλάδα, παραχώρηση αρχαίου μνημείου (προ του 1830) στο κεφάλαιο, όταν το 2007 παραδόθηκε στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς προς ιδιωτική χρήση για 50 χρόνια, τμήμα της Ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων για την κατασκευή «Τεχνολογικού Μουσείου Αργυροχρυσοχοΐας».

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Προωθώντας ένα κοινό όραμα για την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της UNESCO για το 2011 «Πολιτισμός: μια γέφυρα για την ανάπτυξη», δηλαδή την καπιταλιστική. Η συνάντηση «φιλοδοξεί να ενθαρρύνει το γόνιμο διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεργασία σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα να διατυπώσει προτάσεις προς την UNESCO για κοινές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Το ποιον θα εξυπηρετούν αυτές οι «δράσεις» το δείχνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το 2008, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «EDEN - Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» - το οποίο «δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε την ποικιλομορφία και την ομορφιά των τουριστικών προορισμών της Ευρώπης» - οι προορισμοί «δεν επιλέχθηκαν με βάση τα μνημεία ή τις εγκαταστάσεις τους, αλλά με βάση τις παραδόσεις που κληρονόμησαν και διατήρησαν από γενιά σε γενιά». «Αυτή η ζωντανή ή "άυλη" κληρονομιά δημιουργεί στενούς δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους και την κοινότητά τους, δίνοντάς τους μια αίσθηση ταυτότητας και συνέχειας. Περιλαμβάνει τις μαγειρικές παραδόσεις, τη χειροτεχνία, τις τοπικές τέχνες και την αγροτική ζωή». Σημειωτέον: Το «EDEN» είναι πρόγραμμα του τομέα επιχειρήσεων και βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Στη συνάντηση συμμετέχουν το Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας και το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο «Μέλπω Μερλιέ». Συμμετέχουν, επίσης, εμπειρογνώμονες από: Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και το Ρεμπέτικο στον κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(2017-12-12 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η καταστροφή της κληρονομιάς της(2013-09-08 00:00:00.0)
Καταστρέφεται η πολιτιστική κληρονομιά της(2013-03-16 00:00:00.0)
Στην «αγορά»... και η λαϊκή παράδοση(2012-06-12 00:00:00.0)
Η «ζωή» των μνημείων σε ένα προτεκτοράτο(2005-07-10 00:00:00.0)
SOS του ICOMOS για τις αρχαιότητες(2003-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ