Πέμπτη 10 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφία και ζωγραφική

Φωτογραφία από την έκθεση «Αραβες στη Μεσόγειο»
Φωτογραφία από την έκθεση «Αραβες στη Μεσόγειο»
«Οι Αραβες στη Μεσόγειο - Φωτογραφικός περίπλους», τιτλοφορείται η φωτογραφική έκθεση της Ντόρας Μηναΐδη και της Μαρίας Φακίδη, που παρουσιάζει (10/5-16/9) το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Οι δύο φωτογράφοι οδοιπόρησαν στις χώρες που εγκαταστάθηκαν οι Αραβες και περιβρέχονται από τη Μεσόγειο και αποτύπωσαν αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά ερείπια, που συνυπάρχουν με αραβικά μνημεία. Από τη Συρία και την Ιορδανία αποτυπώνονται οι βυζαντινές πολιτείες και η συνύπαρξή τους με αραβικά παλάτια και κάστρα, η ρωμαϊκή Παλμύρα με τις ερειπωμένες χριστιανικές εκκλησίες και η αραβική Πέτρα των αρχαίων Ναβαταίων, στην έρημο του Γουάντι Ρουμ. Από την αφρικανική ακτή της Μεσογείου, τη Λιβύη και το Μαρόκο, παρουσιάζονται οι ελληνορωμαϊκές πόλεις Σαμπράθα και Leptis Magna, η βυζαντινή Απολλωνία, με τους βερβερίνικους οικισμούς και οι κάσμπες στο Μαρόκο. Από τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου οι βυζαντινοαραβικές εκκλησίες στο Παλέρμο της Σικελίας και το αραβικό παλάτι της Αλάμπρα στη Γρανάδα.

Ανάμεσα στα μνημεία πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος, λ.χ. οι μαντιλοδεμένες νεαρές μουσουλμάνες στην παραλία της Αλεξάνδρειας ή η μάνα που θηλάζει το παιδί της μέσα σε ερείπια. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν και συνέπειες των προσφάτων κοινωνικών «αναταράξεων» και πολέμων.

  • Την έκθεση του φημισμένου εικαστικού Sean Scully «Δωρικός ρυθμός» παρουσιάζει (έως 15/7) το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Συγκεκριμένα εκτίθενται έξι πελωρίων διαστάσεων «δωρικής» αφαίρεσης πίνακες ζωγραφικής, που από το 2008 φιλοτέχνησε ο Ιρλανδοαμερικανός καλλιτέχνης, θέλοντας να «τιμήσει», με σύγχρονη βέβαια εικαστική «γραφή» το δωρικό ρυθμό της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής του 5ου π.Χ. αιώνα. Μαζί με τους «δωρικούς» πίνακες, η επιμελήτρια της έκθεσης (Sally Radic), μετά από επιλογή του ίδιου του καλλιτέχνη, τοποθέτησε και άλλα έργα του: Χαρακτικά, υδατογραφίες, παστέλ και άλλα ζωγραφικά έργα του, από πρώιμες περιόδους της τριαντάχρονης πορείας του, τα οποία «προανήγγειλαν» τις δημιουργίες του τα τελευταία χρόνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ