Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ»
Κρίκος στην αλυσίδα που χαλκεύουν για το λαό

Τη σφραγίδα τους σε όλα τα επόμενα μνημόνια έβαλαν χτες τα κόμματα που το υπερψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή

Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να περάσουν αλυσίδες στο λαό για λογαριασμό των μονοπωλίων. Ταξική οργάνωση και πάλη για την ανατροπή τους
Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να περάσουν αλυσίδες στο λαό για λογαριασμό των μονοπωλίων. Ταξική οργάνωση και πάλη για την ανατροπή τους
Την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της απόφασης της ΕΕ με την οποία θεσπίζεται ο λεγόμενος «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», το γνωστό «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο», αποφάσισαν χτες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι η συγκεκριμένη διακρατική συνθήκη, που έρχεται εσπευσμένα για κύρωση, αποτελεί κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους που έχουν εξαπολύσει η ΕΕ, το κεφάλαιο στην Ευρώπη, μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις.

Η διακυβερνητική αυτή συνθήκη, τόνισε, οικοδομεί ένα σιδερένιο μηχανισμό επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου στην ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να ανακόψει τις φυγόκεντρες τάσεις που επικρατούν στην Ενωση. Με τα μέτρα που προβλέπει, ουσιαστικά καθιερώνει ένα διαρκές μνημόνιο που θα κρέμεται πάνω από όλες τις χώρες και θα τσακίζει τους εργαζόμενους με τη διαρκή πολιτική πείνας. Ταυτόχρονα, είπε, αποτελεί πρόπλασμα για να ανοίξει ο δρόμος για νέες ζώνες διαφορετικές μέσα στην ΕΕ αφού, για παράδειγμα, η Γαλλία ενδιαφέρεται για τη Μεσόγειο, η Γερμανία για το βορρά κλπ., ενώ δημιουργεί και προϋποθέσεις για μια στενότερη Ευρωζώνη και την αποπομπή κράτους μέλους από αυτήν.

Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» θα τεθεί σε ισχύ όταν τουλάχιστον 12 χώρες θα το έχουν επικυρώσει, αποκτώντας πρόσβαση σε δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την έγκριση του Συμφώνου. Μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Τη θέσπιση στο Σύνταγμα ή με νόμο κανόνων για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» με τη λήψη μέτρων.
  • Την επιβολή κυρώσεων για χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, προβλέπεται παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ, που θα καταβάλλεται στο ESM.
  • Αυτόματη επιβολή «δημοσιονομικών και οικονομικών προγραμμάτων» (μνημόνια) από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε χώρες που το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, ώστε να μειώνεται κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος). Η Κομισιόν θα μπορεί να ζητά και αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σε περίπτωση απόκλισης από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
  • Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο, δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν (μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ