Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να γκρεμιστούν τα εμπόδια στις σπουδές και τη ζωή

Κινητοποιήσεις χτες σπουδαστών ΤΕΙ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

«Τη δική τους φωνή» ύψωσαν σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας κάθε σπουδαστή να «κάνει δική του υπόθεση τις σπουδές και το μέλλον του». Χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω και πορεία προς το ΤΕΙ Αθήνας.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Ετών περιέγραψαν το πώς οι σπουδαστές σήμερα σπουδάζουν με τεράστιες δυσκολίες και θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους, ενώ για αύριο τους ετοιμάζουν ένα μέλλον με ανεργία και μισθούς πείνας.

Μίλησαν για σπουδαστές που στοιβάζονται «σαν σαρδέλες» σε αίθουσες και αμφιθέατρα, για λίστες αναμονής εκατοντάδων ατόμων στα εργαστήρια, ελλείψεις σε υλικά και εκπαιδευτικό προσωπικό, πληρωμή υλικών από την τσέπη τους, τη στιγμή που οι οικογένειές τους μαστίζονται από την ανεργία, οι μισθοί συνεχώς περικόπτονται και χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους.

Περιέγραψαν παράλληλα πως τα ειδικά προβλήματα κάθε σχολής έγιναν αφετηρία για συσπείρωση γύρω από το ΜΑΣ, για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα που αμέσως ανέλαβαν πρωτοβουλίες για διεκδίκηση άμεσων λύσεων. Η πορεία κατέληξε και διέσχισε τον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ Αθήνας όπου οι σπουδαστές του ΜΑΣ καλούσαν τους συναδέλφους τους να μην κάνουν «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία».

Νωρίτερα, το πρωί, ο Σύλλογος Σπουδαστών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών έκανε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης της σχολής, διεκδικώντας να καλυφθεί η ανεπάρκεια σε χώρους διδασκαλίας, να μην πληρώνουν οι σπουδαστές για αναλώσιμα κ.ά. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος συμμετείχε στην κινητοποίηση του ΜΑΣ.

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, οι σπουδαστές που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία μέσα στο ΤΕΙ. Πορεύτηκαν μέχρι τις φοιτητικές εστίες και στη συνέχεια προς το κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και κατέθεσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Κατήγγειλαν τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, τις λίστες αναμονής στα εργαστήρια, τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και τα «χαράτσια» που καλούνται να πληρώσουν για το κόστος σε εργαστηριακό εξοπλισμό.

Συγκέντρωση στην πλατεία Εβραίων και πορεία στο Δημαρχείο Λάρισας, στην πρόσοψη του οποίου είχε κρεμαστεί ένα μεγάλο πανό του ΜΑΣ, πραγματοποίησαν επίσης χτες σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Παν. Λαιμοδέτης, μέλος της Γραμματείας Λάρισας του ΜΑΣ, αναφέρθηκε σε προβλήματα που παρατηρούνται σε τοπικό επίπεδο και σημείωσε: «Τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν 2 τμήματα στο ΤΕΙ Λάρισας, το Μηχανικής Βιοσυστημάτων και το Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε μια νύχτα τα άνοιξαν και σε μια νύχτα τα έκλεισαν και τώρα κάποιοι μας λένε να πάμε στα δικαστήρια να τα ξανανοίξουμε γιατί έχουν απορροφητικότητα στην αγορά»... Κατήγγειλε ακόμα ότι σπουδαστές που κάνουν πρακτική από τη ΣΕΥΠ και αλλού είναι για μήνες απλήρωτοι.

Οι προϋπολογισμοί φτώχειας για τις σχολές θα κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη. Γι' αυτό οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ την επόμενη Πέμπτη, 29 Μάρτη, στις 2 το μεσημέρι θα κάνουν παρέμβαση - ενημέρωση στη Λέσχη του ΤΕΙ, καλώντας τους σπουδαστές σε ετοιμότητα για να απαντήσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια να μειωθούν οι δαπάνες για σίτιση, στέγαση κλπ.

Κινητοποίηση σπουδαστών ΤΕΙ έγινε χτες το απόγευμα και στην Πάτρα. Επίσης το πρωί στη ΣΕΥΠ οι δυνάμεις του ΜΑΣ οργάνωσαν μαζική συνέλευση πρώτου έτους για τα εκρηκτικά προβλήματα με την υποδομή και προχώρησαν σε κινητοποίηση στην προϊσταμένη και στο εκτυπωτικό κέντρο του ΤΕΙ για να τυπωθούν όλες οι απαραίτητες σημειώσεις για τους σπουδαστές.

Στο ΤΕΙ Πύργου, με πρόταση του ΜΑΣ, ο Σύλλογος Σπουδαστών πήρε απόφαση και έκανε ολοήμερη αποχή από τα εργαστηριακά μαθήματα, ενώ η Επιτροπή Αγώνα συγκεντρώνει υπογραφές σε κείμενο καταδίκης των προβλημάτων υποδομής.

Επίσης, στην Καλαμάτα οι Επιτροπές Αγώνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ