Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πάνω απ' όλα το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας

Τέλος στο θέατρο με τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις μετά την επιστολή του Αντ. Σαμαρά προς την τρόικα, όπου επιβεβαιώνει την απόλυτη στήριξή του στα μνημόνια

Οριστική και με τη... βούλα είναι η δέσμευση της ηγεσίας της ΝΔ στην εφαρμογή των εξοντωτικών αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο τωρινό και το επόμενο μνημόνιο διαρκείας, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τη νέα επιστολή που έστειλε χτες στην τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ο Αντ. Σαμαράς. Ταυτόχρονα, καταρρέουν για ακόμα μια φορά οι αντιμνημονιακές μάσκες και μπαίνει τέλος στο θέατρο με τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις.

Με τη νέα επιστολή, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύεται, για πολλοστή φορά, ότι όχι μόνο θα στηρίξει πλήρως τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά και ότι είναι φούμαρα τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου στην περίπτωση που η ΝΔ είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ουσιαστικά παραιτείται από τη θέση του για εκλογές στις 19 Φλεβάρη, καθώς απέφυγε να συμπεριλάβει οποιαδήποτε αναφορά στη νέα επιστολή προς τους επικεφαλής της τρόικας, όπως είχε κάνει στην προηγούμενη επιστολή του προς τους ομοϊδεάτες του ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Πουθενά στην επιστολή δεν αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι «μεταβατική», ούτε βέβαια ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στις 19 Φλεβάρη, γεγονός που δείχνει ότι το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας πρυτάνευσε απέναντι στον κομματικό ανταγωνισμό και τη δημαγωγία.

Στη νέα επιστολή του προέδρου της ΝΔ επαναλαμβάνονται εκ νέου οι ισχυρές δεσμεύσεις τόσο στους στόχους των μνημονίων όσο και στα «εργαλεία», δηλαδή τα βάρβαρα μέτρα και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, επιχειρώντας μάλιστα να τα εμφανίσει ως δεσμεύσεις του λαού! «Η δέσμευση του ελληνικού λαού και της ΝΔ στην ΕΕ και το ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη», σημειώνει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να πετύχει στην υλοποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στην επιστολή επαναβεβαιώνεται η στοχοπροσήλωση της ΝΔ «στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη».

Επίσης, δηλώνει ξεκάθαρα ότι «υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους», ενώ «υποστηρίζει επίσης τα "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας».

Προεξοφλούν συμφωνία

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ προεξοφλούσαν ότι η επιστολή θα γίνει δεκτή από τους δανειστές - εταίρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου του Γιούρογκροπ Ζ. Κλοντ Γιούνκερ απέφυγε χτες να πάρει θέση και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του οργάνου τη Δευτέρα, όπου, όπως είπε, «θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ». Στο ίδιο πνεύμα η εκπρόσωπος του Μπαρόζο περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής έλαβε την επιστολή του Αντ. Σαμαρά, χωρίς όμως να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Νωρίτερα χτες το πρωί η Γερμανίδα καγκελάριος είχε καλέσει τη ΝΔ να δεσμευτεί στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, δηλώνοντας μάλιστα πως είναι «ακόμα πιο λυπηρό» το γεγονός ότι το κόμμα αυτό ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με το δικό της κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU).

«Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα οι όροι για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης», είπε η Α. Μέρκελ στη διάρκεια ομιλίας της στην Μπούντεσταγκ, όπου δεν δίστασε να εντείνει τον εκβιασμό, επισημαίνοντας ότι η αποδέσμευση της δόσης εξαρτάται «όχι μόνο από μια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά επίσης και από εκείνη των ελληνικών κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση της έκτης δόσης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ