Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν μέχρι τη νίκη τους

Από κινητοποίηση των απεργών στο κέντρο της Αθήνας
Από κινητοποίηση των απεργών στο κέντρο της Αθήνας
Ατσαλωμένοι, με ταξική συσπείρωση και ενότητα, με πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που φτάνει από όλα τα εργατικά και λαϊκά στρώματα της χώρας, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο συνεχίζουν για 25η ημέρα τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Αυτή η πίστη στον αγώνα που δίνουν, μαζί με την έμπρακτη συμπαράσταση που έχει αναδειχτεί από εργάτες σε εργάτες, δίνει ισχυρή απάντηση στην εργοδοσία και στις αξιώσεις της. Εχει υψώσει φράγμα στις απαιτήσεις να δουλεύουν 5ωρο με μείωση έως 40% στις αποδοχές ή μαζικές απολύσεις 180 εργαζομένων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε απεργιακή ημέρα που περνάει οι εργαζόμενοι δηλώνουν ακόμα πιο δυνατά ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ανακληθούν οι 34 απολύσεις χωρίς να παζαρεύουν κανένα δικαίωμα.

Ετσι χωρίς σταματημό κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και επόμενο αποφασιστικό βήμα αποτελεί η πανθριασική στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 12 με 3 μ.μ., σε όλους τους χώρους εργασίας της περιοχής, αλλά και σε επιχειρήσεις μετάλλου όλης της Αττικής, καθώς και η συγκέντρωση που διοργανώνεται στο χώρο του εργοστασίου στη 1 μ.μ., αλλά και το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας.

Οι εργαζόμενοι μαζί με άλλα σωματεία της περιοχής δούλεψαν για την επιτυχία της σημερινής κινητοποίησης με περιοδείες που έκαναν, με θετική ανταπόκριση από δεκάδες σωματεία που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση. Σκοπός να εκφραστεί όσο πιο μαζικά και ηχηρά γίνεται η συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων της περιοχής και γενικότερα. Ταυτόχρονα να σταλθεί μήνυμα προς όλη την εργοδοσία ότι ο αγώνας των χαλυβουργών είναι και δικός τους. Γιατί η επίθεση δεν περιορίζεται στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», αλλά γίνεται προετοιμασία να επεκταθεί παντού.

Γι' αυτό και χτες η εργοδοσία συνέχισε να δείχνει την ανησυχία της από τον πολυήμερο περήφανο και ηρωικό αγώνα των εργαζομένων και την τεράστια αλληλεγγύη και συμπαράσταση που έχουν. Μετά τις προχτεσινές ενέργειες των μηχανισμών της, που προσπάθησαν να διασπάσουν τους εργαζόμενους με προσωπικές επαφές, προχώρησε και σε νέα πρόκληση. Ετσι χτες νωρίς το πρωί η εργοδοσία προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους όταν στην πύλη του εργοστασίου κατέφτασαν συνοδεία της αστυνομίας νταλίκες της θυγατρικής εταιρείας της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» η οποία βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου και επεξεργάζεται καμινεύματα και σκραπ. Την ίδια εταιρεία χρησιμοποίησε και στις αρχές των απεργιών μέσω της οποίας υπέβαλε μηνύσεις - κατά παντός υπευθύνου - για παρεμπόδιση εισόδου και εργασίας. Τελικά ούτε και χτες κατάφερε η εργοδοσία να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και η μαζική συσπείρωσή τους στο σωματείο υποχρέωσε τελικά να αποχωρήσουν νταλίκες και αστυνομία.

Πυκνώνει η αλληλεγγύη

Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των απεργών εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Καριπίδης» στα Γιάννενα που συμπληρώνουν 3 χρόνια πάλης, διεκδίκησης των δεδουλευμένων και της εργασίας τους. Στην επιστολή τους προς τους απεργούς εργάτες μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Αγαπητοί συναγωνιστές, βαστάτε. Είμαστε στο πλευρό σας. Εχουμε 3 χρόνια που βρισκόμαστε σε συνεχή πάλη για διεκδίκηση των δεδουλευμένων και της εργασίας μας. Δεν υποκύψαμε σε κανέναν εκβιασμό, μάθαμε μέσα από τον αγώνα μας ότι έχουμε δύναμη στα χέρια μας, ότι μπορούμε να ανεβάζουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας, να διεκδικούμε περισσότερα. Ο αγώνας σας, ο αγώνας μας, ο αγώνας όσων σηκώνουν κεφάλι σήμερα ανοίγει δρόμο, είναι πηγή έμπνευσης για τους άλλους εργαζόμενους που ίσως ακόμα φοβούνται να ξεσηκωθούν».

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν με αποφάσεις των 15μελών τους τα εξής σχολεία: ΕΠΑΛ Μεταξουργείου, 2ο και 40ό Λύκεια Γκράβας, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο Λύκεια Ζεφυρίου, 4ο Λύκειο Πετρούπολης, 4ο Λύκειο Αιγάλεω, ΕΠΑΛ Νίκαιας, 4ο και 5ο Λύκεια Κορυδαλλού, 3ο Γυμνάσιο Περάματος. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και πενταμελή μαθητικά συμβούλια στο 9ο Λύκειο Πειραιά, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Ζωγράφου, το 2ο Λύκειο Μπραχαμίου, όπου οι μαθητές μαζεύουν υπογραφές και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη αναγκαία στους απεργούς.

Στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σήμερα στο χώρο του εργοστασίου και στην Ελευσίνα συμμετέχουν τα σχολεία της πόλης, μετά από κάλεσμα του ΕΠΑΛ Ελευσίνας. Στο σχολείο έχει στηθεί πυρήνας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, από μαθητές που πρωτοστατούν στο να υπάρχει οργάνωση και απάντηση των μαθητών. Αύριο Παρασκευή, οι μαθητές του 1ου και του 2ου Λυκείου Α. Λιοσίων και του Λυκείου Ζεφυρίου προγραμματίζουν αποχή τις δύο τελευταίες ώρες προκειμένου να πάνε στο χώρο της «Χαλυβουργίας».

Συνεχίζουν να καταφθάνουν, μέσω της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης του δίκαιου πολυήμερου απεργιακού αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις από κάθε γωνιά του κόσμου. Τα νέα μηνύματα που έφτασαν είναι από: Πακιστανική Εργατική Ομοσπονδία. Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης της Χιλής. Εργατικός Σύλλογος και Σύλλογος Αντιστασιακών Μόντρεαλ Καναδά. Κοινότητα Ελλήνων Δανίας. Συνδικάτο Εργαζομένων στο μετρό Στοκχόλμη - Σουηδία. Εργατικό Κόμμα Βελγίου και η Οργάνωση Μεταλλεργατών του συγκεκριμένου κόμματος.

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργατών της «Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανώνονται ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας(2012-02-18 00:00:00.0)
Γιορτινό τραπέζι «γεμάτο» απ' την αλληλεγγύη της εργατιάς(2011-12-23 00:00:00.0)
Δεν κάνουν βήμα πίσω από το δίκιο τους(2011-12-22 00:00:00.0)
Ολόπλευρη συμπαράσταση(2011-12-02 00:00:00.0)
Θεριεύει η αλληλεγγύη που γίνεται αιμοδότης του αγώνα(2011-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ