Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΟΓΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πολύμορφη δράση για τα λαϊκά προβλήματα

Τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους για παρεμπόδιση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων πολλαπλασιάζουν οι σύλλογοι της ΟΓΕ στον Πειραιά. Στην περιφερειακή τους συνάντηση συζήτησαν για το πρόγραμμα δράσης που αναπτύσσουν τόσο αυτοτελώς όσο και μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στις συνοικίες. Επίσης, με αφορμή τη συνάντησή τους, οι σύλλογοι στον Πειραιά, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό και τη Σαλαμίνα υιοθέτησαν κοινό ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και στις οικογένειές τους.

Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Χαλυβουργίας»

Το πρωί της Κυριακής, οι σύλλογοι βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών και τους παρέδωσαν την οικονομική βοήθεια και τα τρόφιμα που συγκέντρωσαν σαν μια πρώτη έκφραση της αλληλεγγύης τους. Συζήτησαν με το σωματείο των εργαζομένων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες των εργαζομένων που κατοικούν στην περιοχή του Πειραιά, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις γυναίκες και τα παιδιά τους, να τους στηρίξουν με πρωτοβουλίες και στη γειτονιά, για να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο αγώνα που δίνουν.

Το ψήφισμα των συλλόγων, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Ξέρουμε τι είναι η ανεργία, τη βιώνουμε στο πετσί μας. Ξέρουμε τι είναι η μισή δουλειά, είναι μισή ζωή για μας και τα παιδιά μας. Ο δρόμος που διαλέξατε είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της υπεράσπισης της ζωής της οικογένειάς σας, των παιδιών σας.

Ο απεργιακός αγώνας που δίνετε είναι μάθημα για όλη την εργατική τάξη. Οι εργάτες και οι εργάτριες του Πειραιά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σας στηρίξουμε, να είσαστε δυνατοί και ενωμένοι, να συνεχίσετε μέχρι την τελική νίκη.

Εμείς οι γυναίκες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, να δείξουμε με όλους τους τρόπους τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους απεργούς της "Ελληνικής Χαλυβουργίας", έμπρακτα. Να τους δώσουμε κουράγιο να συνεχίσουν. Η νίκη τους θα είναι και δικιά μας νίκη. Μέχρι ο πλούτος που παράγουμε να έρθει στα δικά μας χέρια».

Να γίνει πλατιά γνωστή η μάχη που δίνουν

Με το ψήφισμα αυτό, οι σύλλογοι της ΟΓΕ οργανώνουν εξορμήσεις πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς, αλλά και στις γειτονιές του Πειραιά. Το πρωί της Τρίτης βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο μετάλλου της «Domus», όπου εργάζονται κατά πλειοψηφία γυναίκες, οι συνθήκες δουλειάς άσχημες και η εργοδοτική τρομοκρατία έντονη. Την Πέμπτη προγραμματίζουν εξόρμηση στις εργαζόμενες στο πολυκατάστημα «Notos Galleries», όπου η εργοδοσία επιχειρεί να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση.

Η Κάτια Κρόκου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, μιλώντας στον «Ρ» για τις πρωτοβουλίες και την πείρα των συλλόγων της ΟΓΕ στον Πειραιά, αναφέρει: «Οι σύλλογοι απευθύνουν στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων κάλεσμα συστράτευσης με τον αγώνα των χαλυβουργών. Εχει μεγάλη αξία η διάθεση που δείχνουν οι γυναίκες να ενισχύσουν από το λειψό τους εισόδημα τον αγώνα των απεργών, να εκδηλώσουν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη. Είναι μεγάλη υπόθεση το παράδειγμα των απεργών να φτάσει σε κάθε γυναίκα, και ιδιαίτερα στις εργαζόμενες που αντιμετωπίζουν άμεσα την επίθεση του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, να τους δώσει δύναμη και κουράγιο να υψώσουν κι αυτές το ανάστημά τους.

Φτάνοντας πλατιά στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, θέλουμε να τις καλέσουμε να ενταχθούν στους συλλόγους γυναικών, να ενισχύσουν τα σωματεία τους, να παλέψουν για να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των δυνάμεων που υπερασπίζονται αταλάντευτα τα συμφέροντα του λαού. Να παραμερίσουν το φόβο και τους εκβιασμούς και να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη ενάντια στην πολιτική που στερεί ακόμα και τα αυτονόητα. Να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χαλυβουργών και να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ