Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέλει να πρωταγωνιστήσει στο μαύρο μέτωπο

Παζάρια και τακτικισμοί στο φόντο της δεδομένης στρατηγικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ

Στο μέτωπο που συγκροτούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ο λαός καλείται να αντιτάξει τη δική του νικηφόρα συμμαχία
Στο μέτωπο που συγκροτούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ο λαός καλείται να αντιτάξει τη δική του νικηφόρα συμμαχία
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου διεκδικεί η ηγεσία της ΝΔ, πλειοδοτώντας στην υλοποίηση των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της «ευρωπαϊκής προοπτικής» και της σταθερότητας του αστικού συστήματος. Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ρίχνει οριστικά τις μάσκες της ψευτοαντιπολίτευσης και επιβεβαιώνει περίτρανα την απόλυτη συστράτευση στον πόλεμο που εξοντώνει το λαό για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Καταδείχθηκε επίσης πανηγυρικά ότι ο «ανένδοτος» που είχε προαναγγείλει ο Α. Σαμαράς δεν ήταν κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά του λαού.

Με τις αντιμνημονιακές κορόνες, η ΝΔ προσπαθούσε να ψαρέψει σε θολά νερά και να εμφανιστεί ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στην εφαρμοζόμενη πολιτική, για να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Για τον ίδιο λόγο προπαγάνδιζε την «επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου».

Τώρα, και προκειμένου μέσα από τη συγκυβέρνηση να υπηρετηθεί το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης, ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο δεσμεύτηκε πλήρως για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 27ης Οκτώβρη, άρα και του νέου μνημονίου, αλλά επιπλέον αποσαφήνισε ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα πληρωθούν όλα τα χαράτσια. Ακόμα, θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ό,τι άλλο χρειαστεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της νέας δανειακής σύμβασης.

Τα επιχειρήματα που επιστράτευσε το επιτελείο της Συγγρού για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, είναι σαθρά και φαιδρά. Επιβεβαιώνουν ότι πραγματικός στόχος είναι να εμφανιστεί ως «παράγοντας σταθερότητας» του αστικού πολιτικού συστήματος και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό να πάρει το πάνω χέρι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά από τις εκλογές.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Α. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου, δεσμευόμενος για πλήρη στήριξη και συμμετοχή στον πόλεμο κατά του λαού. «Δηλώνω και πάλι και στέλνω παντού το μήνυμα - και στο εσωτερικό και στην Ευρώπη: Την απόφαση για το "κούρεμα" τη δεχόμαστε. Τους στόχους της σύγκλισης τους αποδεχόμαστε. Τις διαρθρωτικές αλλαγές τις δεχόμαστε επίσης, όπως ακριβώς έκανε πριν από τις εκλογές και ο σημερινός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος τότε ήταν στην αντιπολίτευση», τόνισε χαρακτηριστικά. Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε κατά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Καρ. Παπούλια.

Παζάρια για τα υπουργεία

Την ίδια στιγμή σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασώσει τα προσχήματα και να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, κατέφυγε σε χονδροειδή ψέματα, όπως ότι «το κείμενο της 26ης Οκτωβρίου (σ.σ. της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης) δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα», ή πως «δεν ψηφίζουμε την οικονομική πολιτική που μας έφερε ως το σημερινό αδιέξοδο της ύφεσης».

Μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανιζόταν κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας «αρκετών μηνών» που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα όσα είχε περιγράψει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να γίνουν χωρίς λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση». Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει χρόνος για να γίνουν εκλογές στις 4 Δεκέμβρη, επικαλούμενος ότι για την ημερομηνία αυτή είχε προταθεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Μετά τη συμφωνία το βράδυ της Κυριακής για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, το επιτελείο της ΝΔ ξεκίνησε μια προπαγανδιστική εκστρατεία για να δικαιολογήσει τη στήριξη και συμμετοχή της, κινδυνολογώντας ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, ότι με τη στάση της απέτρεψε το δημοψήφισμα που έβαζε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία και άλλα παρόμοια. Υποστήριζαν επίσης ότι δεν υπάρχει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επειδή τάχα δεν υπάρχουν στελέχη της ΝΔ στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς και ότι θα γίνουν εκλογές στις 19 Φλεβάρη.

Στην πράξη, η ηγεσία της ΝΔ συμμετέχει ενεργά στα παρασκηνιακά παζάρια για τη μοιρασιά των υπουργείων και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Στο πλαίσιο αυτό δεν επιθυμεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου, όπως λένε, να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο. Επίσης, δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τον ορισμό στελεχών της ως υπουργών ή υφυπουργών όμως προωθεί τεχνοκράτες που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης της, καθώς ορισμένοι από αυτούς είναι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ