Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

-- Βλέπετε ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πάρει και παράταση ζωής;

-- Το έργο που έχει να επιτελέσει είναι ένα έργο που αναγκαστικά θέλει παραπάνω χρόνο. Τώρα, να σας πω: Εχουμε και «fast food» κυβερνήσεις. Ομως, αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση των επιχειρηματιών, της Ελλάδας και της ΕΕ, θα πρέπει να ακούσει και τι θα της πει η ΕΕ για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Οχι γιατί είναι υποτελής κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι μία κυβέρνηση η οποία δρα με τις πλάτες της ΕΕ, δρα και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, αλλά και του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Επομένως, θα αποφασίσουν μαζί πότε θα γίνουν οι εκλογές. Και τώρα μην πούμε, ότι θα πούνε «κοιτάξτε να δείτε, ένα μήνα, δύο μήνες»... Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε τη μάχη πόσο θα κρατήσει αυτή η κυβέρνηση. Μπορεί να μην κρατήσει ούτε μέρα; Μακάρι!

-- Με δεδομένο ότι καλείτε το λαό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αντιταχθεί σε αυτή την πολιτική και επειδή υπάρχουν μπροστά μας επέτειοι με ιστορική φόρτιση και ενδεχομένως μεγάλες πορείες, κινητοποιήσεις, φοβάστε έκτροπα σ' αυτές τις κινητοποιήσεις;

-- Καταρχήν νομίζω ότι από δω και μπρος τα πάντα πρέπει να υποταχθούν στην αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης αυτής, που δεν είναι νέα, νέα είναι γιατί είναι ανοιχτή η συμμαχία, επίσημη. Και απέναντι στην πολιτική της ΕΕ γιατί έχουμε κρίση, η κρίση οξύνεται κλπ. Αυτό είναι το κύριο. Και επομένως κάθε επέτειος μας θυμίζει ένα ηρωικό παρελθόν, αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι και σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουμε και το παρελθόν. Κι άλλωστε τα αιτήματα, αντικειμενικά, που μπαίνουν σήμερα είναι πολύ πιο προωθημένα από τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου...

Βεβαίως και η επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει να τιμηθεί. Δεν είμαστε αντίθετοι. Οταν ο λαός αποφασίζει να δώσει σωστό περιεχόμενο στην κατεύθυνσή του, τότε μπορεί να απομονώσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν έκτροπα. Και να πω με την ευκαιρία: Με αυτό που λέμε «τις πλατείες των αγανακτισμένων», γενικά και αφηρημένα, με «τους 300» κλπ, όλα αυτά τα κινήματα προσφέρονται για τη σταθεροποίηση αυτής της κυβέρνησης. Καθαρά πράγματα και σταράτα. Αυτή είναι η γνώμη μας.

Σήμερα χρειάζεται θέση απέναντι στην ΕΕ, απέναντι στα μονοπώλια, απέναντι στην κρίση, στο χαρακτήρα της κρίσης κλπ. Σήμερα κρίνονται πολύ ουσιαστικά ζητήματα και οι «πλατείες», έτσι όπως έχουν αναπτυχθεί - όπως έχουν αναπτυχθεί, δεν είμαστε γενικά κατά των πλατειών, και όπως έχουν προβληθεί - αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να αποδυναμώσουν το κίνημα και να του εκτρέψουν τον προσανατολισμό, απ' αυτόν που πρέπει να έχει.

Τώρα έχω και πολλά ερωτηματικά. Οι κουκουλοφόροι εμφανίζονται όταν έχουμε εργατικές κινητοποιήσεις. Με την ευκαιρία, κατηγορήθηκε το ΠΑΜΕ ότι εμπόδισε το «ντου» στη Βουλή. Καλά, τόσο καιρό ήταν στις πλατείες, γιατί δεν το έκαναν; Είμαστε εναντίον, εννοείται, αυτής της μορφής πάλης, αλλά λέω, γιατί δεν κάνανε; Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι αυτά τα κινήματα και όλα τα λεγόμενα «νέα κινήματα», που αναπτύχθηκαν και στον 20ό αιώνα, ένα στόχο είχαν: Να περιορίσουν, να εμποδίσουν την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Σε κάποιες χώρες το πέτυχαν, στην Ελλάδα δεν το πέτυχαν και δεν θα το πετύχουν.

-- Πολλοί ήταν αυτοί που χθες εξεπλάγησαν από την άρνησή σας να συμμετέχετε στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Μερικοί μάλιστα έσπευσαν -δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα- πολύ γρήγορα να σας κατηγορήσουν ότι την ώρα που η χώρα ζει τέτοιες δύσκολες στιγμές, αγεωγράφητες, άσχετες από το παρελθόν, η Αριστερά ή το ΚΚΕ, αντί να πρωταγωνιστεί, απέχει από τις εξελίξεις. Και έτσι βγαίνει από μία θέση που θα περίμενε και ο λαός να ακούσει ή να παρέμβει σ' αυτές τις εξελίξεις.

-- Η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γινόταν για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, που εμείς τη λέμε του «μαύρου μετώπου». Να πηγαίναμε να συζητήσουμε τι; Να πούμε ποιος θα είναι ο υπουργός από δω και από κει και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός; Δεν είχε νόημα η σύσκεψη. Αν ήταν σύσκεψη με ένα άλλο αντικείμενο, θα πηγαίναμε. Τι νόημα δηλαδή είχε να πάμε, να πούμε τι πρόγραμμα θα 'χει; Να καθορίσουμε τον πρωθυπουργό; «Μαϊντανός» θα ήμασταν εκεί. Και στο κάτω κάτω, θα αδικούσε και... τους πρωταγωνιστές αυτής της απόφασης. Οι εξελίξεις δεν καθορίζονται ούτε μέσα στο Κοινοβούλιο, ούτε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Βεβαίως, για τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων εκεί καθορίζονται... Εκεί που πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές, είμαστε!

-- Μιλάτε από καιρό για λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ κλπ. Θεωρείτε ότι έχετε περιγράψει επαρκώς τι εννοείτε με το «λαϊκή εξουσία»; Φαντάζομαι πολλοί θα αναρωτιούνται πώς θα είναι αυτή η εξουσία;

-- Θεωρούμε ναι, επαρκώς. Γιατί δεν είναι δυνατόν έξω από τις εξελίξεις και τον πρωταγωνιστή λαό να πάμε να κάνουμε σχέδια επί χάρτου. Τις αρχές, τα βασικά, τα θεμελιακά χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις τα έχουμε καθορίσει. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα μέτωπο πάλης τέτοιο, το οποίο, αν θέλετε, θα συμβάλει και στον εμπλουτισμό αυτής της επεξεργασίας. Δεν είναι ο λαός για μας κάτι το παθητικό, αλλά και οι ίδιες οι εξελίξεις, η φάση, η στιγμή είναι που θα καθορίσουν και τις λεπτομέρειες.

Ξέρετε, σήμερα αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να φωτιστεί πώς θα οργανωθεί αυτή η πάλη, γιατί μιλάμε για άλλου τύπου εξουσία και θα την καταλαβαίνουνε όλο και περισσότερο όταν οργανώνονται στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στα συνδικάτα, όταν παλεύουν. Δεν υπάρχει ένα πολιτικό πρόγραμμα που γράφεται στις λεπτομέρειές του, στα γραφεία, από ένα επιτελείο στελεχών...

Ξέρετε, πολλές φορές η ζωή πόσο πλούσια είναι και πόσα νέα στοιχεία φέρνει; Εγώ σας λέω ότι κι αυτό το μέτωπο που λέμε, το κοινωνικό λαϊκό μέτωπο της πάλης κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, το ίδιο το μέτωπο πώς θα δράσει, τι θα κάνει, είναι κάτι που πρέπει να το δεις και στην εξέλιξή του. Δεν θα είμαστε εμείς οι αποκλειστικοί κοπτοράπτες αυτού. Εμείς όμως βάζουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις και λέμε ανοιχτά στο λαό τη βασική επιλογή που πρέπει να ακολουθήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ