Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Νεκροί και εκατοντάδες σακατεμένοι μέσα σε τρία χρόνια

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας

Από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κηφισιά τον περασμένο Μάη

Eurokinissi

Από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κηφισιά τον περασμένο Μάη
Τρεις εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2011 και άλλοι 55 εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τραυματιστεί την ώρα της δουλειάς τους. Το 2010 σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος σε ΟΤΑ και τραυματίστηκαν 143, ενώ το 2009 δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και 167 τραυματίστηκαν. Οι παραπάνω τραγικοί αριθμοί νεκρών και σακαταμένων εργατών αποτυπώνουν τόσο την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων, όσο και τις γενικότερες συνθήκες δουλειάς όπως αυτές διαμορφώνονται από την αντεργατική πολιτική: Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, απολύσεις που φέρνουν εντατικοποίηση, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, μερική απασχόληση, η λειτουργία συνολικά των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η απουσία αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας όλων των βαθμίδων κλπ.

Ωστόσο, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), ως γνήσιος κρατικός και κυβερνητικός θεσμός, επιλέγει να σταθεί μόνο στο πρώτο, αφού ο ίδιος ο ρόλος του είναι να ελέγχει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής. Ετσι, το ΣΕΠΕ σημειώνει σε σχετικό του έγγραφο «την αναγκαιότητα άμεσης συμμόρφωσης των δήμων προς τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και λήψης προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων». Διαπιστώνει ακόμα πως «οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια εργασιών συλλογής απορριμμάτων εκτίθενται σε ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και σε πλήθος επικίνδυνων παραγόντων, όπως φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς παράγοντες κινδύνου. Η μη λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης οδηγεί στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών».

Από τους ελέγχους των Επιθεωρητών Εργασίας προκύπτει πως τα περισσότερα «ατυχήματα» στον τομέα καθαριότητας συμβαίνουν κυρίως:

  • Κατά τη διάρκεια αδειάσματος των κάδων συλλογής απορριμμάτων.
  • Κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσης των απορριμμάτων από τα απορριμματοφόρα σε φορτηγά οχήματα στους σταθμούς μεταφόρτωσης.
  • Κατά τη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων στα δημοτικά αμαξοστάσια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ