Σάββατο 28 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Μαίνονται οι συγκρούσεις φυλών - στρατού

Πεδίο μάχης η πρωτεύουσα

ΣΑΝΑ'Α.--

Ολοένα και περισσότερο λαμβάνουν χαρακτηριστικά εμφύλιας διαμάχης οι σφοδρότατες συγκρούσεις που μαίνονται στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και σε ενόπλους πιστούς στον επικεφαλής της μεγαλύτερης φυλής της χώρας, Σεΐκ Σάντικ αλ Αχμάρ. Ο πανίσχυρος φύλαρχος έχει ταχθεί υπέρ της αντιπολίτευσης, που ζητά αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία, όπως έχει πράξει και τμήμα του στρατού υπό τον στρατηγό Αλί Μόχσεν αλ Αχμαρ. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, από τη Δευτέρα στη Σάνα'α είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 109 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 250.

Χθες, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν επικίνδυνα, καθώς ένοπλοι των φυλών Χασίντ και Νάχαμ επιτέθηκαν σε στρατόπεδο στην περιοχή ελ Φάρντχα Νέχεμ, 80 χλμ. βορειοανατολικά της Σάνα'α, παρά το ότι ο φύλαρχος Σάντικ αλ Αχμάρ έκανε λόγο για «συμφωνία ανακωχής». Σημειώθηκαν σφοδρές μάχες με πολλές απώλειες εκατέρωθεν, όπως ανέφεραν μη διασταυρωμένες πληροφορίες, ενώ παρενέβησαν και στρατιωτικά ελικόπτερα, με το ένα, μάλιστα, να φέρεται να καταλήφθηκε από τους ενόπλους.

Την κλιμακούμενη ένταση αποτυπώνει και η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποσύρει όλο το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ από τη χώρα, ενώ το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κλείνει εντελώς «για όσο χρειάζεται» τη διπλωματική του αποστολή. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε ότι ο Σάλεχ θα πρέπει να συνεργαστεί με τη διαμεσολάβηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και να αποχωρήσει από την εξουσία. Φόβους ότι η κλιμακούμενη βία «οδηγεί στα πρόθυρα εμφυλίου» εξέφρασε και η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο πάλαι ποτέ καλός σύμμαχος των ΗΠΑ, πάντως, εμφανίστηκε αμετακίνητος, δηλώνοντας ότι «δεν φεύγει αφήνοντας τη χώρα σε χάος» και ότι είναι «έτοιμος να υπογράψει συμφωνία εξόδου από την κρίση», αν και είναι αυτός που πολλάκις δεν υπέγραψε την τελευταία στιγμή τα σχετικά κείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάλεχ διέταξε τη σύλληψη του φυλάρχου αλ Αχμάρ, αλλά και εννιά αδελφών του.

Αντεπιτιθέμενος ο Σεΐκ κατηγόρησε τον Σάλεχ ότι πυροδοτεί εμφύλιο πόλεμο και δήλωσε «έτοιμος να πολεμήσει μέχρι τέλους», αν χρειαστεί, υπενθυμίζοντας ότι εκτός από τους ενόπλους και τμήμα του στρατού, έχει στο πλευρό του και μεγάλη μερίδα των πολιτών. Ο Σεΐκ αλ Αχμάρ, μιλώντας στο δίκτυο «αλ Τζαζίρα», επανέλαβε ότι ο ίδιος έχει αποδεχτεί την πρόταση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ