Σάββατο 28 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προς Χάγη ο Μλάντιτς...

Ο στρατηγός Μλάντιτς όπως ήταν και όπως είναι σήμερα
Ο στρατηγός Μλάντιτς όπως ήταν και όπως είναι σήμερα
BΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μέχρι τη Δευτέρα μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση του ειδικού δικαστηρίου στο Βελιγράδι ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος, ένα 24ωρο μετά την προχτεσινή σύλληψή του, κρίθηκε από τους δικαστές πως είναι «σωματικώς ικανός» να απελαθεί και να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ), που έχουν στήσει οι ιμπεριαλιστές. Και να σκεφθεί κανείς πως προχτές βράδυ, ο δικαστής αναγκάστηκε να διακόψει την ακρόαση του Μλάντιτς εξαιτίας της κακής σωματικής κατάστασης του κατηγορουμένου...

Επιπλέον, εκπρόσωπος των σερβικών αρχών υπαινίχθηκε κι άλλα προβλήματα υγείας του ε.α. στρατηγού των Σερβοβοσνίων (πέρα από χρόνιες ασθένειες και πόνους) δηλώνοντας με νόημα πως τα κρατητήρια της Χάγης «μπορούν να δεχθούν και πνευματικώς ασταθείς κατηγορούμενους».

Ο γιος του συλληφθέντα, Ντάρκο Μλάντιτς, υποστηρίζει πάντως πως ο πατέρας του δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει και να υποβληθεί στη διαδικασία μίας δίκης στη Χάγη, σημειώνοντας πως «δεν είναι ένοχος γι' αυτά που τον κατηγορούν» (δηλαδή για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου σε βάρος των μουσουλμάνων της Βοσνίας).

Το ίδιο 24ωρο οι κάτοικοι του χωριού Λαζάρεβο, όπου λέγεται πως συνελήφθη ο Μλάντιτς, αμφισβητούν τις ανακοινώσεις των σερβικών αρχών, λέγοντας πως δεν τον είχαν δει ποτέ στα μέρη τους, πως μάλλον συνελήφθη στο Βελιγράδι και τον μετέφεραν εκεί (σε απόσταση 100 χλμ ΒΑ της σερβικής πρωτεύουσας) για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και διαδηλώσεις, όπως αυτές που έγιναν προχτές βράδυ με αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες συλλήψεις. Η κυβέρνηση Τάντιτς, φρόντισε να πάρει τα μέτρα της απαγορεύοντας όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις, τάχα για «λόγους ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ