Σάββατο 28 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Για αποχώρηση Καντάφι διαμεσολαβεί η Μόσχα

TΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται στη Λιβύη, πρώτα στη Βεγγάζη και μετά στην Τρίπολη, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για την Αφρική, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Μόσχα, μετά από διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συνόδου της «G8», ανέλαβε ενεργότερο διπλωματικό ρόλο διεκδικώντας δυναμικά λόγο για τα της επόμενης μέρας στη χώρα και στο πεδίο των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος σχολίαζε αργότερα ότι «πιστεύει στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ρωσία», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωνε άγνοια, γεγονός που αναδεικνύει και τις διμερείς προσωρινές συμφωνίες που γίνονται μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης διασφάλισης των κερδών τους, αφήνοντας άλλες στο περιθώριο. Τέλος, ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι «η Λιβύη πρέπει να παραμείνει ενιαίο κράτος».

Την αναγκαιότητα να αποχωρήσει από την εξουσία ο Καντάφι επισήμανε και η Γερμανίδα καγκελάριος, με τον απερχόμενο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου να τονίζει ότι «ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να φύγει μόνος του»...

Την ίδια ώρα, Γαλλία και Βρετανία «ανέβαζαν τους τόνους» ανακοινώνοντας ότι στο πεδίο της μάχης «ρίχνουν» ελικόπτερα «Απάτσι» που έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν πολύ μικρούς στόχους μέσα σε πόλεις. Εκ μέρους της Τρίπολης δεν είχε γίνει καμία δήλωση, χτες, παρά το γεγονός ότι μετά τον πρέσβη στην ΕΕ και στις Κάτω Χώρες, την υποστήριξή του στους αντικαθεστωτικούς εξέφρασε και ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Φαρχάτ Ομάρ μπιν Μπενγκντάρα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται, εκ μέρους της Αφρικανικής Ενωσης, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ