Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ψήγματα υπηρεσιών Υγείας με ανάθεση στις ΜΚΟ

Με δίμηνα προγράμματα συμβασιούχων διαμεσολαβητών προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τη γύμνια των ειδικών υπηρεσιών για μετανάστες στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα και αυτό το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και 25% από εθνικούς, μετά τη λήξη αναμένεται να καταλήξει στη χρηματοδότηση απ' τον ιδιωτικό τομέα μέσω της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), κατά τα πρότυπα της Ιταλίας.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία και ανέλαβε μαζί με το ιδιωτικό ΚΕΚ Διάσταση την υλοποίηση του προγράμματος, που έγινε απ' το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης Υπηκόων Τρίτων χωρών. Δηλαδή, αποκλείονται μετανάστες απ' τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, π.χ. της Βουλγαρίας. Ενας άλλος περιορισμός είναι ότι οι μετανάστες πρέπει να είναι «νόμιμοι», δηλαδή να έχουν τα απαραίτητα χαρτιά, αν και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους των νοσοκομείων δεν γίνονται διακρίσεις στην παροχή υπηρεσιών σε νόμιμους ή μη μετανάστες. Στα σχέδια του προγράμματος «είναι η ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων... για τη συγκρότηση ενός σταθερού και βιώσιμου πλαισίου Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης στον τομέα της Υγείας». Επίσης, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, μετά τους δύο μήνες θα γίνει προσπάθεια χρηματοδότησης από επιχειρήσεις μέσω της ΕΚΕ κατά τα Ιταλικά πρότυπα. Δηλαδή, θα δημιουργηθούν τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους θα έχουν πρόσβαση εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Αντί, δηλαδή, να υπάρχουν υπηρεσίες που - στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας - θα διευκολύνουν τους μετανάστες να ξεπερνούν, πέραν των άλλων, και προβλήματα που προέρχονται απ' τις πολιτιστικές δοξασίες - π.χ. κάποιες μετανάστριες μιλούν μόνο σε γυναίκες υγειονομικούς - έρχονται να εκχωρήσουν και αυτήν την ελάχιστη υποχρέωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στον εξωραϊσμό της εικόνας των επιχειρήσεων μέσω της ΕΚΕ.

Συνολικά τοποθετήθηκαν με δίμηνες συμβάσεις 109 διαμεσολαβητές σε 21 νοσοκομεία (16 στην Αθήνα και 5 στη Θεσσαλονίκη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ