Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κερδίζουν ακόμα

Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντέχουν. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ICAP που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αποτελούν επεξεργασία των ισολογισμών 1.050 επιχειρήσεων, της περιόδου από τον Ιούλη του 2009 μέχρι και τον Ιούνη του 2010, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και επιδείνωση των δεικτών των οικονομικών στοιχείων τους απέχουν από εκείνα που διαμορφώνονται συνολικά με την οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη.

Ενδεικτικό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των περιθωρίων κέρδους που έχει διαμορφώσει είναι το γεγονός ότι, όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, ενώ η μείωση των πωλήσεων κυμάνθηκε στο 5,5%, η υποχώρηση του μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 4,2%, κάτι το οποίο αποδίδουν στη συγκράτηση του κόστους. Επειδή, όμως, σημειώνεται, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης (βλέπε μεταξύ άλλων οι αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών τους και τα έξοδα διαφήμισης) τα κέρδη μειώθηκαν κατά 7% περίπου.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα επιμέρους αποτελέσματα των κλάδων, η βιομηχανία όχι μόνο παρέμεινε κερδοφόρα, αλλά είχε δραστική μείωση ζημιών και τελικά κατέγραψε κέρδη της τάξης του 43,25% .

Το εμπόριο παραμένει κερδοφόρο παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται η αναμενόμενη μείωση πωλήσεων κατά 7,4%, ενώ η πτώση κατά 33,5% της κερδοφορίας του κλάδου αποδίδεται κυρίως στα υψηλά λειτουργικά έξοδα.

Τέλος, ο κλάδος των υπηρεσιών - εξαιρουμένων των τραπεζών και ασφαλειών - σημειώνει μικρή πτώση του τζίρου κατά 4,2%. Εάν, εδώ, εξαιρεθεί το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, 34 εταιρείες συνολικά, τότε θα προέκυπτε σημαντική κερδοφορία στον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ