Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Με δύναμη και αποφασιστικότητα!

Επίδειξη αγωνιστικής δύναμης και μαχητικής αποφασιστικότητας έκαναν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, συμμετέχοντας, με πολλά τρακτέρ, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με τη μαζική και δυναμική παρουσία τους στο συλλαλητήριο διαμήνυσαν ότι «υπάρχει λόγος σοβαρός για αγώνες», διαψεύδοντας, έτσι, στην πράξη, την κυβέρνηση, η οποία, μέσω του εκπροσώπου της, Γ. Πεταλωτή, ισχυρίστηκε πως, τάχα, τα αγροτικά προβλήματα λύνονται κι επομένως «δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις».

Με τους αγωνιζόμενους αγρότες ενώθηκαν εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, νέοι των σπουδών, συνταξιούχοι, δημιουργώντας, επιτόπου, ένα κοινό, αγωνιστικό μέτωπο, που μπορεί να δώσει δυναμική, αποτελεσματικότητα και προοπτική στην πάλη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην αναγκαιότητα που προβάλλει για την κοινή πάλη όλων των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου και για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, αναφέρθηκαν, στους χαιρετισμούς τους στο συλλαλητήριο, ο Β. Κρανιάς, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και η Μαρίνα Μπίσια, εκπρόσωπος του ΜΑΣ, ενώ τη συμπαράσταση των αγροτών, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στον αγώνα που δίνουν, αυτό το διάστημα, οι φαρμακοποιοί, ζήτησε ο Γ. Γκορτσίλας, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Αποψη από τη συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Αποψη από τη συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Παρόντες στο συλλαλητήριο δήλωσαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων (συνδικάτο οικοδόμων, τεχνικοί ΟΤΕ κ.ά.), της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, της Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι Καρδίτσας και Παλαμά κ.ά.), του παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλων μαζικών φορέων του νομού.

Ο Β. Μπούτας

Μετά τη σύντομη ομιλία του Κ. Τζέλα, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, στο βήμα ανέβηκε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ο οποίος υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν, με τον αγώνα τους, να σπάσουν το κλίμα φόβου και μοιρολατρίας που «καλλιεργεί» η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει, χωρίς μεγάλες αντιστάσεις η πολιτική της βαρβαρότητας, που ακολουθεί μαζί με την τρόικα. «Για να το πετύχουμε, όμως αυτό - συμπλήρωσε - είναι ανάγκη η πάλη μας να εξασφαλίσει τη μαζική, ενεργή κι αποφασιστική στήριξη του λαού και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει ο αγωνιστικός συντονισμός των αγωνιστικών, λαϊκών συσπειρώσεων της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ».

Και συνέχισε: «Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουμε, πολεμώντας κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν αφορά μόνο τους φτωχούς αγρότες, ούτε απλώς τους φτωχούς κατοίκους της υπαίθρου. Αφορά και τους κατοίκους των πόλεων, όλο το λαό, γιατί σχετίζεται με τη διατροφή του και με την υγεία του.

Οπως όλο το λαό αφορά η πάλη μας να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στον παραγωγικό συνεταιρισμό και τις κρατικές, καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες και θ' αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας μας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Στο ψήφισμα που διάβασε ο Σωτ. Γιαννακός, μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, αναφέρονται οι άμεσες και βασικές διεκδικήσεις των αγροτών της Καρδίτσας, που είναι:

1. Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, εξατομικευμένα.

2. Αφορολόγητο πετρέλαιο για την αγροτική παραγωγή, πάγωμα των αυξήσεων της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% της τιμής του ρεύματος για αγροτική χρήση.

3. Καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

4. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή, κατάργηση των παραγωγικών περιορισμών, προστασία της ντόπιας παραγωγής.

5. Να μην πληρώνουν οι αγρότες τέλη και πρόστιμα για τις άδειες γεωτρήσεων και για τους ΤΟΕΒ.

6. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά εφόδια, να αναπροσαρμοστεί, άμεσα, η επιστροφή ΦΠΑ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους στο 15%.

7. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση για το 100% της ζημιάς, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στις πάγιες εγκαταστάσεις, από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

8. Κρατική ΑΤΕ, απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού - και από τρίτους - της κατοικίας και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους, πάγωμα των πληρωμών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

9. Να μην ισχύσει ο νόμος για το «Μητρώο Αγροτών» και να μην εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν για «ενεργούς» και «ανενεργούς» αγρότες.

10. Κάλυψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και το «χαράτσι» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

11. Επιδότηση των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.

12. Να μη χρησιμοποιηθεί γη υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά και να σταματήσει η κοροϊδία των αγροτών, να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις αιτήσεις που έχουν γίνει και σε αντίθετη περίπτωση να επιστραφούν όλα τα χρήματα που έχουν καταβληθεί.

13. Να επιστραφεί το 50% της επιδότησης στους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς.

14. Να μην ισχύσουν οι ταμειακές μηχανές για τους αγρότες - παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Στην Ελασσόνα

Αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μικρομεσαίοι αγρότες και στην Ελασσόνα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα αγροτικά προβλήματα και στις αιτίες, τους κάλεσε να εντείνουν τον αγώνα τους κόντρα στην ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ