Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στην εκκένωση ακόμη 2.500 κατοίκων στην επαρχία Μιράντα προχώρησαν οι τοπικές αρχές με τη συνδρομή της Εθνοφρουράς, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις συνεχίζονται στη Βενεζουέλα, προκαλώντας την υπερχείλιση δύο ποταμών και εκτεταμένες πλημμύρες.

Η φετινή περίοδος των βροχών συνεχίζεται με εξαιρετική δριμύτητα και ήδη στη Βενεζουέλα οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή του προγράμματος ανακούφισης και αποκατάστασης των πληγέντων με σημείο αιχμής την οικοδόμηση 22.000 κατοικιών εντός των επόμενων 18 μηνών. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, την επομένη των Χριστουγέννων, έκανε για πρώτη φορά χρήση των διευρυμένων εξουσιών που του προσφέρονται από το νόμο που ψήφισε πρόσφατα το Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών των πληγέντων και ανακοίνωσε την άμεση σύσταση του ταμείου «Σιμόν Μπολίβαρ», ύψους 2,3 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση περιοχών έπειτα από τις εκτεταμένες πλημμύρες που άφησαν 130.000 ανθρώπους άστεγους.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει γίνει η αιχμή του δόρατος για τη νέα καμπάνια υπονόμευσης της κυβέρνησης εκ μέρους της αντιπολίτευσης αλλά και των προκλητικών δηλώσεων εκ μέρους Αμερικανών αξιωματούχων, όπως του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλεϊ ότι οι διευρυμένες εξουσίες που παρείχε το Κοινοβούλιο προς τον Πρόεδρο Τσάβες μετά από αίτημά του, είναι ένας ακόμη τρόπος «για τον Πρόεδρο να δικαιολογήσει την αυταρχική του εξουσία». Παράλληλα, ο Κρόουλεϊ τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει και επιμένει στην υποψηφιότητα του Λάρι Πάλμερ ως επόμενου πρέσβη των ΗΠΑ, υποψηφιότητα που βρίσκεται εν αναμονή έγκρισής της από τη Γερουσία και ότι η κυβέρνηση Τσάβες με την εμμονή της να μην αποδέχεται τον Πάλμερ θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Εάν τολμούν οι ΗΠΑ ας απελάσουν τον πρέσβη μας ή ας διακόψουν τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος Τσάβες επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στον Πάλμερ να μεταβεί στη Βενεζουέλα και προειδοποιώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο Πάλμερ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για το διορισμό του, ήταν προκλητικός δηλώντας περί του «ασφαλούς καταφυγίου» που βρίσκουν στο έδαφος της Βενεζουέλας μέλη των ανταρτικών οργανώσεων της Κολομβίας, καθώς και περί του ότι η Κούβα ασκεί επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας το ηθικό των οποίων είναι χαμηλό. Δηλώσεις που είχαν προκαλέσει και την άμεση επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ