Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

Την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Γενάρη, θα ξαναρχίσουν οι μεσολαβητικές συνομιλίες των τριών Προέδρων ,του Μπενίν Μπόνι Γιάγι, της Σιέρα Λεόνε Ερνεστ Κόρομα και του Πράσινου Ακρωτηρίου Πέδρο Πίρες, στην Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίοι είχαν την Τρίτη συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο, ως εκπρόσωποι της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής). Παρά τις πιέσεις, δεν κατάφεραν να τον πείσουν να απομακρυνθεί από την εξουσία και να την παραχωρήσει στο νικητή των πρόσφατων εκλογών, Αλασάν Ουατάρα.

Ωστόσο, χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου, Χόργκε Μπόργκες, δήλωσε πως αποσοβήθηκε προς το παρόν μια «στρατιωτική επέμβαση» δυτικοαφρικανικών χωρών κατά της Ακτής Ελεφαντοστού για να εξαναγκαστεί ο Γκμπάγκμπο να εγκαταλείψει την εξουσία. Πρόσθεσε όμως πως από την πρώτη μεσολαβητική επαφή «υπήρξε κάποιος διάλογος μεταξύ των δύο αντιπάλων».

Ωστόσο, σύμφωνα με το «BBC» ένας σύμβουλος του Γκμπάγκμπο δήλωσε πως ο απερχόμενος πρόεδρος παραμένει ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και πως η παρέμβαση της ECOWAS αποτελεί μέρος «διεθνούς συνωμοσίας» εναντίον του.

Νωρίτερα, ένας κυανόκρανος τραυματίστηκε στο Αμπιτζάν όταν εξαγριωμένο πλήθος κινήθηκε με απειλητικό τρόπο προς την αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ