Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την υιοθέτηση του ισραηλινού μοντέλου στους ελέγχους των επιβατών στα αεροδρόμια της Γερμανίας πρότεινε σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post» ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ Κρίστοφ Μπλούμε, προκαλώντας σάλο και πολεμική, αλλά αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς σε επίπεδο εξουσίας.

Συγκεκριμένα ο Μπλούμε, που σύντομα θα αναλάβει την προεδρία του Συνδέσμου των Γερμανικών Αεροδρομίων, ADV, πρότεινε το ισραηλινό μοντέλο κατάταξης των επιβατών με βάση το «βαθμό επικινδυνότητας», καθώς όπως διατείνεται θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη χρήση των συστημάτων ελέγχου. Οσο για τα κριτήρια επικινδυνότητας απορρέουν από την εθνικότητα, το φύλο, τη συχνότητα αεροπορικών ταξιδιών των επιβατών κλπ. Ουσιαστικά πρόκειται για ρατσιστική διάκριση, βάσει του χρώματος του δέρματος ή της καταγωγής. Η συνέντευξη Μπλούμε έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις μεταξύ αυτών και της Γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόισερ Σνάρενμπεργκερ, αλλά και του Συνδέσμου Γερμανών Αστυνομικών. Η υπουργός τόνισε ότι η κατάταξη των επιβατών με βάση εθνοτικά ή θρησκευτικά κριτήρια οδηγεί στο στιγματισμό τους. Επίσης, ο διαχωρισμός των πολιτών συνιστά υποτίθεται παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ισότητας των πολιτών... αλλά πρόκειται για αντιδράσεις που ενδεχομένως ξεχαστούν πολύ εύκολα όταν παρουσιαστεί πρόβλημα «ασφαλείας» και «απειλής», που ήδη έχει προκύψει ως θεωρία.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου άμυνας κατά των επιθέσεων στα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της, οι οποίες εμφανίζονται να γίνονται από την Κίνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Στέφαν Πάρις, το νέο «Εθνικό Κέντρο Ηλεκτρονικής Αμυνας» θα δημιουργηθεί το 2011 με τη βοήθεια των διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών (BND), αλλά και ιδιωτικών εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δημιουργήσει ένα κέντρο ηλεκτρονικής άμυνας και το Νοέμβρη οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν να καταστήσουν την «ηλεκτρονική άμυνα» μία από τις προτεραιότητες της Συμμαχίας.

  • Κλίμα τρομο-λαγνείας κυριαρχεί και στην Ινδία όπου ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας για το «ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα» τις μέρες της Πρωτοχρονιάς. Από χτες η αστυνομική παρουσία είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, δίνοντας μεγάλη προσοχή στη Βομβάη, η οποία θεωρείται στόχος μετά και τις επιθέσεις του 2008, ενώ σε διάφορες περιοχές πραγματοποιούνται και έρευνες σπιτιών...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ