Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες αυξήσεις σε ρεύμα και εισιτήρια

Στιγμιότυπο από την τελευταία γενική απεργία στην Ισπανία στις 29 Σεπτέμβρη
Στιγμιότυπο από την τελευταία γενική απεργία στην Ισπανία στις 29 Σεπτέμβρη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ίδια πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ισπανία καθώς μετά τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τους μισθούς και τις συντάξεις το 2010, οι Ισπανοί θα υποστούν νέα δεινά.

Οπως ανακοινώθηκε από τη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί κατά 9,8% από την 1η Γενάρη. Πρόκειται για την τρίτη φορά που αυξάνεται το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, από την πρώτη ημέρα του 2011 θα αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων των τρένων μεγάλων ταχυτήτων κατά 2,3% καθώς και η τιμή των εισιτηρίων των συρμών για μικρότερους προορισμούς κατά 3,1%.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν καθώς αναμένεται στις 28 Γενάρη η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, δημιουργώντας σημαντικές αντιδράσεις στο λαό και τους εργαζόμενους. Ηδη, με πρόσχημα την «εξοικονόμηση» 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση μείωσε κατά 5-15% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωσε» τις συντάξεις, ακύρωσε το επίδομα 2.500 ευρώ για τις γεννήσεις, εξάλειψε το πρόγραμμα φροντίδας για την τρίτη ηλικία, περιέκοψε τις δαπάνες για τις περιφερειακές κυβερνήσεις κ.ά.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση έως και 49% των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας (Μαδρίτη και Βαρκελώνη) και των υπηρεσιών τους, αλλά και του 30% της υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείας. Χτες, μάλιστα, η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε 13 αεροδρόμια της χώρας, λίγες βδομάδες μετά την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας, και που η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση συναγερμού και γενική επιστράτευση των εργαζομένων.

Παρά τη συναινετική τακτική των συμβιβασμένων συνδικάτων υπάρχουν έντονες διεργασίες από τους εργαζόμενους στη βάση και πρωτοβουλίες για συντονισμό ταξικών δυνάμεων ώστε να δοθεί απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, που επιχειρεί να ρίξει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λάων της Ισπανίας καλεί τα συνδικάτα της βάσης να απαιτήσουν την προκήρυξη μιας νέας απεργίας στις 27 Οκτώβρη με κεντρικό σύνθημα την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ