Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποδαρικό με βροχή από νέες ανατροπές

Το χρονοδιάγραμμα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, που θα κατατεθούν το πρώτο τρίμηνο του 2011, συζήτησε χτες το υπουργικό συμβούλιο

Την απρόσκοπτη συνέχιση του αντιλαϊκού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο, με τον Γ. Παπανδρέου να απαιτεί την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων που ψηφίζονται στη Βουλή. Η κυβέρνηση ετοιμάζει την προώθηση πλήθους διαρθρωτικών ανατροπών, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα της επιβολής των μέτρων, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να εμφανίσει τα αντιδραστικά νομοθετήματα σαν απόρροια «διαβούλευσης» με την κοινωνία.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση και με στόχο να θολώσει τα νερά, αλλά και απέναντι στις δεδομένες αντιδράσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων στο τέλος του Γενάρη και αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, προηγηθεί ένα 20ήμερο «διαβουλεύσεων» με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών.

Με στόχο να ανοίξει περισσότερα από 150 «κλειστά επαγγέλματα», η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει τμηματικά - σύμφωνα με πληροφορίες - μέσα στο επόμενο εξάμηνο την εξώθηση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών από την αγορά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκέντρωση υπηρεσιών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αντιδραστικοί νόμοι να τεθούν σε άμεση ισχύ μετά την ψήφισή τους. «Δεν αρκεί μόνο η ψήφιση των νόμων, εξίσου σημαντικό είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία.

Δείχνοντας τους καταιγιστικούς ρυθμούς της επέλασης που θα ακολουθήσει, πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα». Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να εξαπατήσει το λαό, ζήτησε από τους υπουργούς να «μιλούν με την κοινωνία» πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων!

Προκειμένου να γίνει πιο «πειστική» η επιχείρηση χειραγώγησης του λαού, κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν χτες ότι υπήρξε φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «κλειστά επαγγέλματα». Ο Χ. Καστανίδης εγκάλεσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί «διαβούλευση με τους φορείς των επαγγελματιών», με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ανταπαντά ότι το νομοσχέδιο θα έρθει τέλος Γενάρη και «υπάρχει χρόνος».

Την ίδια αποπροσανατολιστική επιχείρηση φρόντισαν να ενισχύσουν λίγες ώρες νωρίτερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού εξέφραζαν δήθεν την αντίθεσή τους με αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ στο διά ταύτα κατέληγαν ότι θα ψηφίσουν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Τα άλλα νομοσχέδια

Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε μια λίστα από κρατικές επιχειρήσεις και άλλα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί. Επίσης εγκρίθηκε η ρύθμιση για την «αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων», τα γνωστά «φρουτάκια».

Συζητήθηκε ακόμα το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, που έρχονται να προσφέρουν φοροαπαλλαγές και γενναίες επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου ήταν και το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, μέσω της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, αλλά και το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, που επιδιώκει να μετατρέψει ανέργους σε δήθεν επιχειρηματίες στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ