Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ρευστό στις τράπεζες φτώχεια στο λαό

Αλλεπάλληλα κύματα αντιλαϊκών μέτρων αναγγέλλει το πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

Την ίδια ώρα που εκατοντάδες δισ. ευρώ διοχετεύονται στις τράπεζες και στις άλλες μερίδες του κεφαλαίου, οι λαοί στις χώρες - μέλη της ΕΕ βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια
Την ίδια ώρα που εκατοντάδες δισ. ευρώ διοχετεύονται στις τράπεζες και στις άλλες μερίδες του κεφαλαίου, οι λαοί στις χώρες - μέλη της ΕΕ βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια
Την ίδια ώρα που οι λαοί της Ευρώπης στενάζουν από τα αντιδραστικά μέτρα των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, η Κομισιόν αποφάσισε χτες νέα γενναία στήριξη προς το τραπεζικό κεφάλαιο, εγκρίνοντας χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ, σε τρεις ιρλανδικές τράπεζες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ΕΚΤ προτίθεται να μην προχωρήσει σε «κούρεμα» στην αξία των κρατικών ομολόγων που δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και αν υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όπως απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης.

Επιχαίροντας για τις φιλομονοπωλιακές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τις χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης από τη συγκρότηση της ευρωζώνης».

Προλειαίνοντας το έδαφος για την επιβολή νέων αντιλαϊκών ανατροπών, ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να λάβουν νέα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ, αν χρειαστεί, καθώς όλοι έχουν πειστεί ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης αφορά τα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι στο πλαίσιο της «οικονομικής διακυβέρνησης», τα πρόστιμα για τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες θα κυμαίνονται μεταξύ 0,2% και 0,5% του ΑΕΠ τους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά αυτά τα νούμερα έχουν συζητηθεί».

Κονταροχτυπιούνται οι μερίδες του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου κρατούν «ζεστή» τη συζήτηση για το ευρωομόλογο, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους μπροστά στην ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών της ΕΕ.

Με παρέμβασή του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας «Commerzbank», Γιεργκ Κέρμερ, χαρακτηρίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το μόνιμο μηχανισμό «στήριξης» ως «πρώτη γραμμή άμυνας» για το ευρώ, σημειώνοντας ότι «αν απειληθεί να τεθεί και η Ισπανία υπό την ομπρέλα διάσωσης, ενδεχομένως θα ακολουθήσει το ευρωομόλογο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας, με το ευρωομόλογο «η κρίση χρέους θα περιοριζόταν αμέσως, διότι χώρες με υψηλή αξιοπιστία θα εγγυηθούν για τα χρέη χωρών χαμηλής αξιοπιστίας. Αλλά το κόστος για τις χώρες αυτές θα ήταν μεγάλο, κυρίως για τη Γερμανία» και επισημαίνει ότι με το ευρωομόλογο η ΕΕ θα μετατραπεί σε μια «ένωση εγγυητών».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «τρόπον τινά είμαστε καταδικασμένοι στη διατήρηση του ευρώ, διότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις κρύβουν ανεξέλεγκτους κινδύνους» και απορρίπτει το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από το ευρώ σημειώνοντας ότι αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, «οι Ελληνες θα απέσυραν αμέσως τα ευρώ τους από τις τράπεζες για να αποφύγουν την αναμενόμενη υποτίμηση της δραχμής. Κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δε θα μπορούσε να αντέξει μία τέτοια πίεση. Και αντιστρόφως: Εάν αποχωρήσει η Γερμανία, οι Ισπανοί και οι Ελληνες θα άνοιγαν αμέσως λογαριασμούς στη Γερμανία, πυροδοτώντας μία φυγή κεφαλαίων από τις ούτως ή άλλως αδύναμες χώρες».

Με τα μπούνια στο παιχνίδι η Κίνα

Στο παιχνίδι της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ μπαίνει πιο ενεργά η Κίνα, προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη στον πόλεμο των νομισμάτων και στον εμπορικό πόλεμο που κορυφώνεται με τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση της Κίνας δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πλαίσιο των πακέτων «στήριξης» των κρατών - μελών της ΕΕ, όπως είπε χτες ο Κινέζος αντιπρόεδρος Γουάνγκ Τσισάν, στο πλαίσιο σινο-ευρωπαϊκών συνομιλιών για οικονομικά και εμπορικά θέματα.

Η ΕΕ είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ (μετά τις ΗΠΑ). Τις ανακοινώσεις χαιρέτισε ο Ευρωπαίος Κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ