Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ακρατη δημαγωγία με τις αποδοχές των βουλευτών

Οι ίδιοι που ψηφίζουν νόμους ενάντια στο λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα εμφανίζονται προκλητικά να συμπονούν όσους πλήττει η πολιτική που υπηρετούν

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας σε βάρος του λαού επιδίδονται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού, προτείνοντας μέτρα περιορισμού των αποδοχών των βουλευτών και μείωση έως και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα. Πρωταγωνιστές αναδείχτηκαν τις τελευταίες μέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Νασιώκας και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη.

Τόσο ο πρώτος, όσο και η δεύτερη, σαν βουλευτής παλιότερα της ΝΔ, έχουν εναντιωθεί στη σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, ενώ από θέση αρχής στηρίζουν τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού.

Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τα επόμενα δύο χρόνια να μην πάρουν κρατική επιχορήγηση τα κόμματα και οι βουλευτές να μην αμείβονται έξτρα για τη συμμετοχή τους στις εργασίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η Ντ. Μπακογιάννη, από την πλευρά της, ζήτησε προχτές να υπάρξει «τέλος αλληλεγγύης» στις βουλευτικές συντάξεις και να περικοπεί κονδύλι από τη Βουλή και από τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Τις προτάσεις της επανέλαβε και χτες η Ντ. Μπακογιάννη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. Ζήτησε «μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν ως επιστροφή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους» και πρότεινε τα χρήματα αυτά να εξοικονομηθούν «από περικοπή 10 εκατομμυρίων από τα έξοδα της Βουλής, 10 εκατομμύρια από τις υψηλόβαθμες συντάξεις των πολιτικών που δεν έχουν πληρώσει ανταποδοτικά τέλη, 20 εκατομμύρια από την επιχορήγηση των κομμάτων και άλλα 100 εκατομμύρια που θα κοπούν από την ΕΡΤ».

Πρόκειται για καραμπινάτη προσπάθεια τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και των συμμάχων του να θολώσουν τα νερά για την πολιτική που υπηρετούν και να κατευνάσουν με ανέξοδο για το κεφάλαιο τρόπο τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού για την πολιτική τους. Οι ίδιοι που δημαγωγούν με τέτοιες προτάσεις υπηρετούν μια πολιτική που χαρίζει δισ. ευρώ στους μεγαλοκαπιταλιστές, είτε με τη μορφή της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, είτε με φοροαπαλλαγές και μέτρα κάθετης μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η δημαγωγία τους αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αρνούνται πεισματικά να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και να αποδεχτούν τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Βουλή εκκρεμεί η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, που κατατέθηκε στις 3 Μάη του 2010, με την οποία προτείνεται η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και η δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, «η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης, καθώς και τις λοιπές διατάξεις, θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.

Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δε συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ