Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Συνεχίζεται ο αγώνας παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές
Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το νομοσχέδιο για τις περικοπές στην Ανώτατη Παιδεία μέχρι 40% και την κατάργηση του πλαφόν για τα δίδακτρα, που σημαίνει ακόμη και τον τριπλασιασμό τους, τελικά εγκρίθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο όπως και εν πολλοίς αναμενόταν. Ωστόσο, η πραγματική μάχη δόθηκε έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών και των μαθητών, συγκέντρωση που εξελίχθηκε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις.

Καταρχήν όσον αφορά το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 21 ψήφων (323 υπέρ και 302 κατά), καθώς ορισμένα μέλη κυρίως του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Συντηρητικούς, δεν το υποστήριξαν ενώ και αρκετοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή το Κοινοβούλιο είχε «περικυκλωθεί» από χιλιάδες φοιτητές, ενώ στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν διέσπασαν τα φράγματα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία και οι συγκρούσεις ξεκίνησαν και κράτησαν αρκετή ώρα. Οι χτεσινές διαδηλώσεις, αποτελούν ένα ακόμη κύμα κινητοποιήσεων των φοιτητών που ξεκίνησε στις 24 Νοέμβρη και έχει εξελιχθεί σε πραγματικό φοιτητικό ξεσηκωμό ενάντια στη μετατροπή της ανώτατης Παιδείας σε «σπορ των πλουσίων», όπως τονίζουν. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι συνεχείς, και σε κάθε γωνιά της χώρας, ειδικότερα στις πόλεις όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν καταλήψεις σε περισσότερα από 30 Πανεπιστήμια, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ολονυκτίες με αναμμένα κεριά, τραγούδια και εκθέσεις τέχνης. Πανεπιστήμια κινούν νομικές διαδικασίες εναντίον φοιτητών για να σταματήσουν τις καταλήψεις, ενώ η αστυνομία προσπαθεί με βίαιους περιορισμούς και καταστολή όπως χθες, να εμποδίσει τις διαδηλώσεις. Ομως, οι φοιτητές δηλώνουν ότι ακόμη και εάν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο θα συνεχίσουν. Ο φοιτητικός ξεσηκωμός είναι, δυστυχώς, το κύριο και μοναδικό μέτωπο πάλης με την κυβέρνηση συνασπισμού και το πρόγραμμα λιτότητας και δρακόντειων περικοπών, την πρωτοφανή αυτή επίθεση ενάντια σε αποδοχές και δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική κλιμάκωση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία(2024-02-24 00:00:00.0)
Για τέταρτη βδομάδα στους δρόμους με αίτημα να μην κατατεθεί!(2024-01-30 00:00:00.0)
Στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών θα βάλουμε φραγμό, κάτω τα χέρια απ' τον Πολιτισμό!(2024-01-17 00:00:00.0)
Αγωνιστικός αναβρασμός σε όλη τη χώρα(2000-12-13 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις για δωρεάν παιδεία(1997-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ