Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Συμφωνία για τελωνειακή ένωση

Η Ρωσία, το Καζαχστάν και η Λευκορωσία ολοκλήρωσαν μ' επιτυχία τη διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου του «κοινού οικονομικού χώρου» τους. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου της Τελωνειακής Ενωσης. Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της ένωσης ξεκίνησε το 2003 και περιλάμβανε αρχικά και τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες με το Κίεβο, με αποτέλεσμα οι τρεις χώρες να προχωρήσουν μόνες τους. «Πρόκειται για μια τιτάνια εργασία. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο πριν από το τέλος του 2010 για τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο», είπε ο Μεντβέντεφ.

«Σημειώνουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου με την υπογραφή και των 17 εγγράφων», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης των αρχηγών κρατών της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ).

Η λειτουργία της τελωνειακής ένωσης των 3 χωρών θα ξεκινήσει την 1 Γενάρη του 2012, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Προωθώντας τον ενιαίο οικονομικό χώρο, οδεύουμε προς τη δημιουργία μιας Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης», σημειώνεται στην κοινή δήλωση των 3 Προέδρων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ