Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Εκρυθμη η κατάσταση σε όλη τη χώρα

Ταραχές και οδοφράγματα παντού
Ταραχές και οδοφράγματα παντού
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Κυριολεκτικά εκτός ελέγχου η κατεστραμμένη από το σεισμό και απειλούμενη με αφανισμό από την επιδημία χολέρας Αϊτή, με τις διαδηλώσεις και τις εκτεταμένες ταραχές να συνεχίζονται ενάντια στην ευρύτατη νοθεία στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ ενδεχομένως παραιτηθεί άμεσα, καθώς χτες το βράδυ μετέβη αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τετάρτης στη Δομινικανή Δημοκρατία και την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να δηλώνει ότι διατάσσει επανακαταμέτρηση...

Οι οργισμένες διαδηλώσεις, που έχουν ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές τελικά εξελίχθηκαν σε ταραχές, όταν διαδηλωτές, μέρος των οποίων και οπαδοί του προεδρικού υποψηφίου Μισέλ Μαρτελί, επιτέθηκαν ενάντια στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, Ουνιτέ, όπου οι φρουροί ασφαλείας άνοιξαν πυρ, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Οι ταραχές δεν περιορίζονται στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς, όπου ξεκίνησαν αρχικά αλλά επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ τα οδοφράγματα έχουν στηθεί σχεδόν παντού και οι εκκλήσεις για ηρεμία πέφτουν στο κενό. Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Λε Κάι από σφαίρες ανδρών της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ, ενώ αναφέρεται άλλος ένας νεκρός σε διαδηλώσεις στο Καπ-Αϊτιέν, στα βόρεια της χώρας. Λόγω των συγκρούσεων έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια στην Αϊτή, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς την Αϊτή.

Στο μεταξύ, η «διεθνής κοινότητα», προφανώς γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν κατά το «δοκούν», πλέον ανοικτά το αμφισβητεί. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δηλώνει ανήσυχος από τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές, καθώς και από πράξεις βίας. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον, επίσης, εξέφρασε ανησυχία για τις «σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο προβλεπόμενο αποτέλεσμα των εκλογών. . . και τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν» και η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι «ανακόλουθα με τα αποτελέσματα που έδιναν παρατηρητές της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης των Εκλογών (CNO), όσα ανέφεραν Αμερικανοί παρατηρητές στις εκλογές και καταμετρήσεις σε όλη τη χώρα από αρκετούς ντόπιους και διεθνείς παρατηρητές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ