Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις για δωρεάν παιδεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χιλιάδες Αγγλοι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου και συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης της Βρετανίας να επιβάλει δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Αρκετός καιρός έχει περάσει από τότε που είχαν ξαναβγεί στους δρόμους οι φοιτητές και η πρόσφατη αυτή κινητοποίηση θεωρείται από τους οργανωτές της ως αρκετά πετυχημένη, μια και δεν υποστηρίχτηκε από την Εθνική Ενωση Φοιτητών, η οποία έχει "ξεχάσει" το αίτημά της για μια εξ ολοκλήρου δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη βδομάδα που μας πέρασε, οι φοιτητές της Σχολής των Ασιατικών και Αφρικανικών Μελετών προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αντιεκπαιδευτικά αυτά σχέδια της κυβέρνησης. Παράλληλα, τη μέρα της κινητοποίησης δεκάδες φοιτητές στο νοσοκομείο "Μπαρτ" του Λονδίνου πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στο Χάιντ Παρκ, η πρόεδρος της Εκστρατείας για Δωρεάν Παιδεία, Κέιτ Μπάκελ, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Εργατικών ότι ξέχασε ποιοι την έβαλαν στην εξουσία. Αντί να δίνει φορολογικές διευκολύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να "σπρώξει" τους πλούσιους να συνεισφέρουν στους τομείς της υγείας, των συντάξεων, των δημοσίων υπηρεσιών και της παιδείας, τόνισε η πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες αναμένεται να συζητηθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή 1.000 λιρών για δίδακτρα το χρόνο.

Η πρόεδρος της Εκστρατείας για Δωρεάν Παιδεία παρουσίασε στους συγκεντρωμένους τους απεργούς της "Μάγκνετ" (επιχείρηση που κατασκευάζει έπιπλα κουζίνας) και τους ναυτεργάτες της Λίβερπουλ, ενώ ζήτησε από τους φοιτητές να ενωθούν με τους εργάτες και να αντιταχθούν στις κυβερνητικές περικοπές.

Εκεί, στο Χάιντ Παρκ, η εκπρόσωπος της Ομάδας Στήριξης των απεργών της "Μάγκνετ", Σέρλεϊ Ουίντερς, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ πως δε θα ξέρει "τι τον χτύπησε", αν δεν κάνει κάτι για τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο αυτό, δήλωσε ότι "η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο".

"Μην είστε σιωπηλοί, μην είστε αδρανείς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας, αναδιανέμοντας τον πλούτο", πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ