Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Συμβολικός αποκλεισμός του ταμείου του νοσοκομείου

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το ρόλο του "εισπράκτορα" στο νοσοκομείο - επιχείρηση, ούτε το ρόλο του εμπόρου για το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της Υγείας, όπως επιτάσσουν τρόικα - ΕΕ - κυβέρνηση».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», που μαζί με μαζικούς φορείς και σωματεία πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του Ταμείου Εντολών του νοσοκομείου, ώστε κανείς ασθενής, εργαζόμενος, άνεργος, ανασφάλιστος, συνταξιούχος που χρειάζεται κλινική ή εργαστηριακή εξέταση να μην πληρώσει. Ο συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων έγινε μετά από απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν απ' το πρωί και συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από άλλα σωματεία, των συνταξιούχων, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, σε μια κινητοποίηση που στόχο είχε να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Η ενέργεια επικροτήθηκε απ' τους ασθενείς που προσήλθαν για εξετάσεις και οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα άγρια χαράτσια που πρέπει να πληρώνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ηταν χαρακτηριστική η διαμαρτυρία ασφαλισμένης του ΟΠΑΔ που έπρεπε να πληρώσει 470 ευρώ για ανοσολογικές εξετάσεις, αφού το Ταμείο της δεν τις καλύπτει.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) κατήγγειλε ότι οι ασθενείς πληρώνουν όλο και περισσότερα για να βρουν την υγειά τους ακόμη και στα «δημόσια» νοσοκομεία (3ευρω εισιτήριο στα τακτικά και επείγοντα, πανάκριβες εξετάσεις), ενώ με το νόμο για την «ολοήμερη λειτουργία» νέα χαράτσια καθιερώθηκαν και ταυτόχρονα μειώθηκαν τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες, π.χ., στον «Ευαγγελισμό» κατά 50%.

Απειλές από τη διοίκηση

Παρά την ανταπόκριση στην κινητοποίηση από εργαζόμενους και ασθενείς, η διοίκηση του νοσοκομείου - όπως καταγγέλλει το ΣΕΝΕ - με τη συνδρομή διοικητικών και υγειονομικών στελεχών του νοσοκομείου, αντιπάλεψε λυσσαλέα αυτή την προσπάθεια απειλώντας, κυρίως, τους εργαζόμενους στα εργαστήρια ότι αν εκτελέσουν δωρεάν τις εξετάσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν οι ίδιοι!

Απαντώντας στην τρομοκρατία οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή, Μ. Θεοδώρου, απαιτώντας να γίνουν οι εξετάσεις δωρεάν στους ασθενείς, αλλά και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Ο διοικητής είπε ότι το να μην πληρώνουν οι ασθενείς ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία είναι παράνομο και ξεκαθάρισε ότι δε θα παραβεί το νόμο!

«Δεν μας εκπλήσσει η τακτική του υπουργείου και οι... τρικλοποδιές της διοίκησης που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τις βαθιά αντιλαϊκές κατευθύνσεις της τρόικας, της κυβέρνησης και των συμμάχων τους. Στις αιτιάσεις της διοίκησης ότι "δεν μπορεί να παραβεί το νόμο" μια απάντηση ταιριάζει: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη - νόμος είναι το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει για την υγεία τους!», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΝΕ. Καταγγέλλει τις απόπειρες τρομοκράτησης και καλεί τους ασθενείς και υγειονομικούς (που κι αυτοί πλήττονται το ίδιο) να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη εμπορευματοποίηση της Υγείας.

«Δεν πτοούμαστε απ' τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τις απειλές για ποινικοποίηση των αγώνων μας», ξεκαθαρίζει το σωματείο. Και καλεί όλους τους εργαζόμενους να αναλάβουν την ευθύνη τους και να σταθούν δίπλα στο λαό, κανείς εργαζόμενος να μη δεχτεί να γίνει έμπορος της Υγείας και εισπράκτορας χαρατσιών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, να μην αποδεχτεί την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη.

«Αυτά που σήμερα μας παρέχονται, είναι ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που ήδη έχουμε πληρώσει και ένα πολύ μικρότερο μέρος από τον τεράστιο πλούτο που παράγουμε εμείς οι ίδιοι και τον κλέβουν οι πλουτοκράτες. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες στην Υγεία - Πρόνοια. Αρκεί οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στην τεράστια δύναμη του συλλογικού αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ