Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Απόφαση για κινητοποιήσεις
  • Περίεργες μεθοδεύσεις, από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που συνεπάγονται αποκλιμάκωση του αγώνα
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα

Με στάσεις εργασίας και απεργίες, από την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες τον αγώνα τους ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών και το νέο χτύπημα που επιφέρει στα δικαιώματά τους και με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των Συνδικάτων στις αστικές συγκοινωνίες αποφασίστηκε να γίνουν:

  • στάση εργασίας την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου (10 π.μ. - 4 μ.μ.)
  • στάση εργασίας τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου (11 π.μ.- 5 μ.μ.)
  • 24ωρη απεργία την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου
  • συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες επιδιώκουν η συμμετοχή στις 15 Δεκέμβρη να εκφραστεί με στάση εργασίας. Στην αντίπερα όχθη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους σε συμμετοχή με 24ωρη απεργία.
  • 24ωρη απεργία στις 16 Δεκεμβρίου.
Μεθοδεύσεις αποκλιμάκωσης

Της απόφασης προηγήθηκαν και ακολούθησαν περίεργες μεθοδεύσεις. Οι μεθοδεύσεις αυτές μαρτυρούν, από τη μια μεριά, τις προσπάθειες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας να χρησιμοποιήσει τις κινητοποιήσεις ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να «ξεπλύνει» τις ευθύνες της για τη στήριξή της στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Από την άλλη, τις προθέσεις της να μετατρέψει τις κινητοποιήσεις σε μέσο εκτόνωσης και όχι μέσο οργάνωσης και κλιμάκωσης των αγωνιστικών αντιδράσεων.

Πρέπει να γίνει καθαρό το εξής. Οι ραγδαίες εξελίξεις, η τεράστια πίεση που ασκούν οι εργαζόμενοι, οι θέσεις και η στάση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων αναγκάζουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Ωστόσο, οι πλειοψηφίες αυτές συνεχίζουν να αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Με βάση αυτά μπορεί να εξηγηθούν: Η αλλαγή της απόφασης που έγινε «ετσιθελικά» από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και αφού είχε τελειώσει η συνεδρίαση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Το ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες αποφεύγουν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απόφαση την οποία πήραν, τελικά.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις αστικές συγκοινωνίες είχε αποφασιστεί να γίνει απεργία σήμερα, κατά πλειοψηφία (διαφώνησε η ΠΑΣΚΕ από την ΕΘΕΛ επικαλούμενη διαδικαστικά προσχήματα). Ακόμα, αποφασίστηκαν ομόφωνα οι κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αναφερθεί. Ομως, μετά τη λήξη της συνεδρίασης η πενταμελής ομάδα που συγκροτήθηκε για να διευκολύνει τις διαδικασίες συνεννόησης των συνδικάτων και αποτελείται από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, άλλαξε την απόφαση! Επιπλέον, οι εκπρόσωποι αυτών των δυνάμεων δεν ενημερώνουν καν για το σύνολο της απόφασης. Τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ματαίωση των κινητοποιήσεων.

Μόνη απάντηση σε αυτό είναι οι εργαζόμενοι να αναλάβουν άμεσα την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των αγώνων τους. Να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να τους χειραγωγήσουν και να φρενάρουν την πάλη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ