Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Καταγγελίες για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές

ΚΑΪΡΟ.--

Η χαμηλή συμμετοχή και οι καταγγελίες για ευρύτατη νοθεία που πυροδότησαν σειρά διαδηλώσεων, χτες, σε πολλές πόλεις, με αρκετές από αυτές να καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο. Αν και δεν είχαν, μέχρι χτες βράδυ, εκδοθεί επίσημα αποτελέσματα, η επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος, του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά από την προηγούμενη φορά, θεωρούνταν βέβαιη.

Η ισλαμιστική αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ανακοίνωσε ότι κανένας υποψήφιός της δεν εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο και παραπέμπονται στον δεύτερο της 5ης του Δεκέμβρη. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» κατήγγειλαν εκτεταμένη νοθεία, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «πέθαναν οι ελπίδες για ειρηνική αλλαγή στη χώρα καθώς η κυβέρνηση σκότωσε μόνη της το πολυκομματικό σύστημα».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που, τουλάχιστον, είχαν καταγγελθεί, στη συντριπτική πλειοψηφία από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» μέχρι χτες, φαίνεται ότι σημειώθηκαν, εκτός από το Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στη Μανσούρα, στην Κένα, στη Μένα και στο Σουέζ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγγελίες, εκλογικά τμήματα έκλεισαν απρόοπτα και δεν ξαναλειτούργησαν, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εμπόδισαν ψηφοφόρους να ψηφίσουν, χωρίς ιδιαίτερα προσχήματα οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν δύο συνεχόμενες φορές και μάλιστα μαζικά (περισσότεροι από 1.500 μαζί), ενώ αντίθετα εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος ακύρωναν, πριν καν αρχίσει η καταμέτρηση, ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έδωσε εντολή, ήδη από την Κυριακή, να κλείσουν 16 εκλογικά τμήματα λόγω των περιστατικών βίας που σημειώθηκαν εκεί. Οι διαδηλώσεις, σε αρκετές πόλεις, άρχισαν, ήδη, κατά τη διάρκεια της νύχτας και, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία επενέβη, στην Αλεξάνδρεια, με δακρυγόνα και γκλομπς για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι καταγράφηκε και ένας νεκρός, χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία.

Παράλληλα, σειρά παρατηρητών από τις 120 ντόπιες οργανώσεις που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των εκλογών κατήγγειλε ότι δεν της επιτράπηκε, σε αρκετές περιπτώσεις, να εισέλθουν σε εκλογικά τμήματα. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ούτως ή άλλως οι Αιγύπτιοι παρατηρητές δεν είχαν δικαίωμα να μιλήσουν ούτε με ψηφοφόρους, ούτε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ δεν επιτράπηκε σε διεθνείς παρατηρητές ν' αναπτυχθούν στη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρυθμη η κατάσταση στο Πορτ Σάιντ(2013-03-07 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση σε όλη τη χώρα(2010-12-10 00:00:00.0)
«Νίκη» Μουμπάρακ από τη διαδικασία - παρωδία(2010-12-08 00:00:00.0)
Η μαζική συμμετοχή διαψεύδει τις «Κασσάνδρες»...(2005-04-01 00:00:00.0)
Χάνει έδαφος το κυβερνών κόμμα(2000-10-26 00:00:00.0)
Επεισοδιακές εκλογές(1997-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ