Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
AΪΤΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Νοθεία και λαϊκές διαδηλώσεις

Από τις λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στις εκλογές εν μέσω επιδημίας χολέρας την Κυριακή στο Πόρτ Ο Πρενς
Από τις λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στις εκλογές εν μέσω επιδημίας χολέρας την Κυριακή στο Πόρτ Ο Πρενς
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Δύο νεκροί, χάος, διαδηλώσεις, ταραχές και σωρεία καταγγελιών περί νοθείας, με μια λέξη «μύλος», ήταν το στίγμα των εκλογών της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκαν, ενόσω η επιδημία χολέρας αποδεκατίζει τον πληθυσμό και παρά τις σφοδρές λαϊκές αντιδράσεις όλων των προηγούμενων ημερών, με τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Καπ Αϊτιέν, που ζητούσαν την αναβολή τους τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλη του 2011. Τα σενάρια πλέον, που μιλούν για ακύρωση των εκλογών ολοένα και ενισχύονται.

Αποτελέσματα όπως, εκ των προτέρων, είχε ανακοινωθεί θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 Δεκέμβρη. Οσο για τη συμμετοχή ουδείς γνωρίζει. Ειδικά καθώς η διαδικασία αποκατάστασης των εγγράφων εκατοντάδων χιλιάδων Αϊτινών, έγγραφα που καταστράφηκαν κατά τον πρόσφατο σεισμό ή που δεν υπήρξαν ποτέ, δεν ολοκληρώθηκε όπως σημειώνει και το Γερμανικό Πρακτορείο. Επίσης, ανήμερα των εκλογών, τμήματα λεηλατήθηκαν, ενώ πολλοί ψηφοφόροι δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσουν, διότι δεν μπορούσαν να βρουν το εκλογικό τους τμήμα. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, καταγγέλλοντας τις εκλογές και ζητώντας την ακύρωσή τους. Επίσης, 12 εκ των 19 υποψηφίων για την προεδρία με κοινή συνέντευξη Τύπου ζήτησαν την ακύρωση των εκλογών λόγω της εκτεταμένης νοθείας υπέρ του Ζυντ Σελεστίν, του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος «Ουνιτέ».

Η συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής των παρατηρητών εκ μέρους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και της Caricom, αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, ενώ Αμερικανοί παρατηρητές ανέφεραν ότι οι εκλογές στιγματίστηκαν από πολλές παρατυπίες και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει αυτήν την «εμφανή φάρσα». Τέλος, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους και κάλεσαν τον πληθυσμό και τις πολιτικές δυνάμεις «να παραμείνουν ήρεμοι», υπενθυμίζοντας πως μία πιθανή επιδείνωση του καθεστώτος ασφάλειας θα έχει «άμεσες δραματικές συνέπειες στον αριθμό των θυμάτων από την επιδημία της χολέρας», που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 1.721 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις(2022-10-05 00:00:00.0)
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις(2018-01-11 00:00:00.0)
Υπό διωγμό και στο έλεος των πλημμυρών οι σεισμοπαθείς(2011-08-04 00:00:00.0)
Επιστροφή του δικτάτορα Ντιβαλιέ(2011-01-18 00:00:00.0)
Γενοκτονία ενός λαού(2010-12-31 00:00:00.0)
Εκλογές στα ...χρόνια της χολέρας(2010-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ