Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Υπό διωγμό και στο έλεος των πλημμυρών οι σεισμοπαθείς

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Μια βροχή αρκεί για να προκαλέσει όλεθρο, πολύ δε περισσότερο που η βροχή είναι καταρρακτώδης καθώς η τροπική καταιγίδα «Εμιλι» χτυπά από χτες το νησί Ισπανιόλα, που η Αϊτή μοιράζεται με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές στις Μπαχάμες και φυσικά στο νησί Ισπανιόλα, αλλά αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Αϊτινοί εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές, ενώ οι πλημμύρες που είναι το σύνηθες επακόλουθο τέτοιων φαινομένων είναι το πλέον γόνιμο έδαφος για μεγαλύτερη εξάπλωση της χολέρας, που ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Εννοείται ότι αρχές και κυβέρνηση στην Αϊτή ούτε μπορούν ούτε κόπτονται ιδιαιτέρως να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς για την προστασία των κατοίκων καθώς το βασικό τους μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που κατέχουν την Αϊτή και δίνουν το γενικό πρόσταγμα. Τα έργα «ανοικοδόμησης» πρέπει να προχωρήσουν και οι σεισμοπαθείς εκδιώκονται διά της βίας και φυσικά δίχως να έχουν δημιουργηθεί έστω και υποτυπώδεις υποδομές για να μεταφερθούν αλλού. Οι αντιδράσεις όμως δε λείπουν. Χτες μία νέα διαδήλωση ενάντια στην πολιτική του διωγμού των σεισμοπαθών πραγματοποιήθηκε στην Ντελμάς στα περίχωρα της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς.

Τέλος, οι γερουσιαστές στην Αϊτή καταψήφισαν την πρόταση του Προέδρου, Μισέλ Μαρτελί, να διορίσει πρωθυπουργό τον Μπερνάρ Γκουσέ. Είναι η δεύτερη φορά που οι γερουσιαστές καταψηφίζουν επιλογή του Μαρτελί για την πρωθυπουργία μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ