Κυριακή 21 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο καλύτερος σύμμαχος κυβέρνησης - τρόικας

Πρωτοστατεί για συναίνεση σε βάρος του λαού και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που διευκολύνουν το πέρασμα των πιο άγριων μέτρων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ποιος εμποδίζει τόσο καιρό τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις Οργανισμών; Ποιος τον εμποδίζει; Ποιος τον εμποδίζει να προχωρήσει σε μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού του Δημοσίου; Ποιος τον εμποδίζει να προχωρήσει σε γενναίες ιδιωτικοποιήσεις, η ανάγκη των οποίων αποτελεί πάγια θέση και αρχή της ΝΔ; Ποιος τον εμποδίζει να κάνει οικονομίες κλίμακας στο Δημόσιο Τομέα; Ποιος τον εμποδίζει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, που του έχει προτείνει ο Α. Σαμαράς, για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου;» (Π. Παναγιωτόπουλος, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, την περασμένη Τετάρτη).

Δε θα μπορούσε να δώσει με πιο παραστατικό τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ το στίγμα της τακτικής που θα συνεχίσει να ακολουθεί το κόμμα της κατ' ευφημισμόν αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επόμενο διάστημα και που άνετα θα μπορούσε να συνοψιστεί με τη φράση «ας προχωρήσει η κυβέρνηση και εμείς εδώ είμαστε για να βάλουμε πλάτες».

Η γραμμή της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης για να τσακιστεί ο λαός και να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από την κρίση, τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια από την ηγεσία του κόμματος. Οι όποιες «διαφορετικές» φωνές ακούγονται, τάσσονται υπέρ της πιο προωθημένης στήριξης των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, στήριξη που μπορεί να πάρει και τη μορφή μιας άτυπης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Ηδη, από το βράδυ της Κυριακής του β' γύρου των εκλογών, η ηγεσία της ΝΔ διαμήνυσε με καθαρό τρόπο την πρόθεσή της να συστρατευθεί ακόμα πιο ενεργά προκειμένου να περάσουν οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, με τον ίδιο τον Α. Σαμαρά να δηλώνει ότι η ΝΔ «ανασυγκροτημένη και ισχυρή, εθνικά υπεύθυνη και αποφασισμένη, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, για να ανατραπούν τα αδιέξοδα και για να ανοίξει για το λαό μας ο δρόμος της ελπίδας». Αυτό ακριβώς έκανε πράξη τις επόμενες μέρες, δίχως καν να περιμένει τη φημολογούμενη για την ερχόμενη βδομάδα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η συναίνεση και η στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και τρόικας δε θα περιορίζεται μόνο στην υπερψήφιση των νομοσχεδίων. Η ΝΔ θα μπαίνει μπροστά, προπαγανδίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, μιλώντας πλέον συγκεκριμένα και εγκαταλείποντας τις γενικόλογες αναφορές. Σαν έτοιμα από καιρό, κορυφαία στελέχη της ΝΔ έσπευσαν να δώσουν ως «σημείο αναφοράς» και κοινό πλαίσιο δράσης με την κυβέρνηση την τελευταία έκθεση Προβόπουλου, στην οποία περιέχονταν πρωτοφανή σε αγριότητα αντιλαϊκά μέτρα που πρότεινε.

Παράλληλα, ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναδεικνύοντας νέα πεδία για «θεσμική» συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά και το «εργαλείο» για τη νομιμοποίηση της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής.

Συναίνεση διαρκείας

Δίνοντας απτά δείγματα γραφής της τακτικής της συναίνεσης, η ΝΔ δε δίστασε να ανάψει «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα και στις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ενώ ενθάρρυνε ουσιαστικά και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό.

Ειδικότερα:

1. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έσπευσε να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητα του κόμματός του να στηρίξει την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε «πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος» και βέβαια σε δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Σε πρώτη φάση, η ηγεσία της ΝΔ υποδεικνύει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τέσσερα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου: Πρώτον, να τηρηθεί με ευλάβεια η αρχή «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις». Δεύτερον, να προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργηση εκατοντάδων οργανισμών και επιχειρήσεων. Τρίτον, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε «γενναίες ιδιωτικοποιήσεις» παντού. Τέταρτον, συμφώνησε ουσιαστικά με την απόλυση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου, όπως την έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών.

2. Ορθάνοιχτο άφησε και το ενδεχόμενο να συγκατανεύσει και σε άρση μονιμότητας και άρα σε απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων, «περιμένοντας επιτέλους από την κυβέρνηση να μην κρύβεται και να βγουν οι αρμόδιοι υπουργοί και να ανοίξουν τα χαρτιά τους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Αλλωστε, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς σε δημόσιες ομιλίες του τους προηγούμενους μήνες είχε δηλώσει ότι το κράτος «απασχολεί τετραπλάσιο προσωπικό απ' ό,τι αντιστοιχούσε σε μια σύγχρονη χώρα», δίνοντας έτσι και το μέγεθος της συρρίκνωσης που πρέπει να γίνει. Η «διαφωνία», που εξέφρασε προχτές στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ, σε μαζικές απολύσεις είναι υποκριτική και εκ του ασφαλούς. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προσφέρθηκε πλήρης κάλυψη στον Κυρ. Μητσοτάκη, που ανοιχτά ζήτησε κατ' επανάληψη να γίνουν απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο.

3. Θετικά αντιμετωπίζει επίσης και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που προωθείται από κυβέρνηση και τρόικα. Πολύ πριν το μνημόνιο ο Α. Σαμαράς είχε ταχθεί υπέρ των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της υποταγής των πάντων στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ποτέ δεν είχε βγάλει «κιχ» για τον όρο του επικαιροποιημένου μνημονίου που προβλέπει «την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών». Στην πραγματικότητα, θέλει να υλοποιηθεί μέχρι τέλους, ακριβώς γιατί θεωρεί τη μείωση του «μισθολογικού κόστους» ως όρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Παρά τις δημαγωγικές διαπιστώσεις, ότι με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων «η πλήρης εργασία θα αμείβεται κάτω από το όριο της φτώχειας», στο διά ταύτα θεωρεί αναγκαία την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μαζί με την άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές), τη βελτίωση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων (εννοείται στις ανάγκες της επιχείρησης) και την κατάρτιση και επανακατάρτιση.

Πέφτουν οι τόνοι της αντιμνημονιακής δημαγωγίας

Στο κλίμα αυτό, η «έξαλλη» αντιμνημονιακή δημαγωγία της προεκλογικής περιόδου ήταν παράφωνη και γι' αυτό έχει υποβαθμιστεί αισθητά από τον πολιτικό λόγο και τις καθημερινές παρεμβάσεις των γαλάζιων στελεχών, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι βασικός στόχος ήταν να ψαρέψει στη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αθροίσει στη συνέχεια την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων υπέρ της αντιλαϊκής στρατηγικής του μνημονίου, όπως ακριβώς κάνει τώρα.

Ωστόσο, η ΝΔ θα συνεχίσει να επικαλείται τα «αδιέξοδα» και τις «αστοχίες» του μνημονίου μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την ανάγκη «πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών», που δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτές που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα προς όφελος της πλουτοκρατίας. Στην πραγματικότητα η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ στο μνημόνιο είναι ένα νέο μνημόνιο διαρκείας.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα εντός και εκτός μνημονίου. Ο εργαζόμενος λαός μπορεί και πρέπει να απορρίψει πιο αποφασιστικά τα εκβιαστικά διλήμματα, τα ψέματα και τη συναίνεση που ορθώνουν τα κόμματα του κεφαλαίου και να συμπορευτεί ορμητικά με το ΚΚΕ. Να γίνει πρωταγωνιστής η λαϊκή συμμαχία, τόσο στην αποτελεσματική οργάνωση της άμυνας με επιθετικά αιτήματα, όσο και στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ