Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αντιδραστικές και χωρίς τέλος ανατροπές

Τα σχέδια του κεφαλαίου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ο λαός να καθορίσει με την πάλη του τις εξελίξεις

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί προσπαθούν να πείσουν ότι η κρίση τελειώνει, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ανήσυχοι για την πρόσκαιρη και αναιμική ανάκαμψη

Associated Press

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί προσπαθούν να πείσουν ότι η κρίση τελειώνει, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ανήσυχοι για την πρόσκαιρη και αναιμική ανάκαμψη
Με δηλώσεις που στόχο έχουν να υποβοηθήσουν την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης, οι τεχνοκράτες της ΕΕ επιχαίρουν για τις αντιδραστικές ανατροπές που προωθούνται στην Ελλάδα, ζητώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, χωρίς καμιά παρέκκλιση από τους στόχους του μνημονίου.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, είπε στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη ότι «η Ελλάδα έχει επιτύχει στην προσπάθεια που κάνει να σταθεροποιήσει την οικονομία της», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «θα είναι μια προσπάθεια αρκετών ετών». Οι δηλώσεις Μπαρόζο επιβεβαιώνουν το αυτονόητο για το λαό συμπέρασμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου όχι μόνο δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά θα γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική όσο δεν ανατρέπεται με τη μαζική λαϊκή πολιτική πάλη.

Τη σκοπιμότητα να στηριχτεί η προπαγάνδα ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν δήθεν τόπο, υπηρετούν και οι εκτιμήσεις του Ο. Ρεν, επίτροπου της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιρλανδία, δε θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους. Μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, ισχυρίστηκε ότι «καμία από τις δυο δε θα χρεοκοπήσει», αφού «έχουν κάνει αποτελεσματικές και αποφασιστικές ενέργειες μέσω χρηματοοικονομικών βελτιώσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Με άλλα λόγια, ο τεχνοκράτης της ευρωενωσιακής οικονομικής ολιγαρχίας, δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να χρεοκοπήσει ο λαός και όχι το κεφάλαιο στη χώρα μας.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Ερευνας (NBER) αναφέρει ότι «το χαμηλότερο επίπεδο στην οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2009». Αυτό το χαμηλότερο σημείο «καθορίζει το τέλος της ύφεσης που είχε ξεκινήσει το 2007 και διήρκεσε 18 μήνες, ήταν δηλαδή η μεγαλύτερη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο οποίος λέει ακόμα ότι η ύφεση του 1973 - 1975 και του 1981 - 1982 ήταν δεκαέξι μήνες κάθε φορά.

Οπως διαπιστώνει το NBER, τυχόν νέα περίπτωση αρνητικής ανάπτυξης στο μέλλον θα σημάνει την αρχή ενός νέου κύκλου ύφεσης (double-dip recession) και όχι απλώς τη συνέχεια του κύκλου του 2007-2009. Επιβεβαιώνει με άλλα λόγια τους φόβους του κεφαλαίου για πρόσκαιρη και αναιμική ανάκαμψη από την κρίση. Τους ίδιους φόβους επιβεβαιώνει και ο ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στο 1,5% για το 2010 και στο 2,3% για το 2011. Η πρόβλεψη για το 2010 είναι κατά περισσότερο από το διπλάσιο πιο κάτω από αυτήν που είχε κάνει ο ΟΟΣΑ το Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ